Actualitate

Doi elevi de la Hasdeu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie

Buzăul are cu ce se mândri! Doi elevi buzoieni fac parte din lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie.

Săptămâna trecută, în platoul Focus TV, la emisiunea Sens Direct cu Doru Gheorghiade, au fost prezenți doi elevi buzoieni, olimpici la științe – Andrei David Vlad și Diana Necula, cei doi calificându-se în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie. Profesorii coordonatori ai celor doi olimpici sunt Cătălin Mihălcescu și Madi Mocanu.

Munca și eforturile depuse de cei doi au ecou în rezultatele obținute de ei la concursurile la care participă. Ambii olimpici sunt elevi la Colegiul Național „B.P.Hasdeu”, David în clasa a X-a, iar Diana în clasa a XI-a. Rezultatele pe care le-au obținut vin din munca susținută, dar și din pasiunea pentru biologie.

„De tocit, se tocește bineînțeles, dar mi-a plăcut foarte mult ceea ce a spus o doamnă profesoară de la universitatea unde am făcut noi pregătirea pentru lot. A spus că, „înainte să poți să faci conexiuni logice între informații, trebuie să și tocești puțin”, deci cam așa se face la biologie, mai întâi te familiarizezi cu noțiunile și după începi să faci legătura între informații”, a explicat Diana Necula.

„Aceasta este ideea. Inițial, trebuie într-un fel să memorezi și apoi să faci conexiuni logice. Odată ce ai făcut conexiuni logice, trebuie să revii asupra informației, să te asiguri că nu se rup conexiunile și rămâi cu informația corectă. Acestea necesită mult timp și mult efort”, spune și Andrei David Vlad.

Amândoi recunosc însă că nu au stat niciodată să calculeze cât timp își dedică studiului.

„Am avut întotdeauna profesori foarte pasionați, care m-au susținut. Fără ei nu aș fi reușit. Muncesc foarte mult, nu prea am mult timp liber. Nu am calculat niciodată de cât timp este vorba, excluzând școala, dar este vorba despre câteva ore bune. Probabil că s-ar ajunge la peste zece ore pe zi, cu tot cu acelea de la școală – 6 ore pe zi, nu am stat să calculez, dar tind să cred că pe undeva pe acolo ar ajunge”, a adăugat Andrei David Vlad.

„Sincer, cum a zis și Andrei, nu am calculat niciodată cât timp stau să învăț pentru că numerele acestea mai mult te încurcă. Dacă te uiți la ceas, întotdeauna te gândești „E prea târziu”, „Nu mai am timp”. Așa, dacă lași ceasul undeva acolo să meargă și tu te concentrezi pe ce ai de făcut, până când termini nu pleci de acolo. Da, e mult de muncă, înseamnă să pierzi toate ieșirile și toate petrecerile și tu să stai în casă să înveți când alții, poate, au mai mult timp liber decât tine, dar efortul merită”, a mai spus Diana Necula.

Andrei vrea să continue să studieze biologia, în cercetare. Având în vedere evoluția acestui domeniu în România, calea acestuia se îndreaptă spre facultățile din străinătate.

Diana își dorește să studieze în România, la Medicină, însă ia în calcul și varianta de a face rezidențiatul în străinătate. Mărturisește, cu bucurie, că „Dacă învăț, mă simt completă.”

„Mi se pare că este perfect liceul acesta dacă vrei să faci performanță. Te ajută, mai ales profesorii îndrumători, cum a fost în cazul meu doamna profesoară Madi Mocanu. Și ca dumneaei sunt foarte mulți în acest liceu. Trebuie doar să fie acel elev care să spună „Da, vreau să fac performanță, simt nevoia să aflu mai mult.” Și atunci totul îți este oferit: și sprijin moral, și sprijin material cu informații, manuale, sau ce mai trebuie. Adică ce să vrei mai mult? Trebuie doar să fie acea dorință interioară, să vrei să înveți, nu neapărat să faci performanță, să înveți. Dacă ești pasionat și chiar îți place, înveți, de ce să te enerveze, adică nu este numai gândirea aceea cu „Da, îmi place să mă văd sus, pe scenă, să am premii. Se simte bine, bineînțeles. Dar în momentul în care tu vrei să știi mai multe și vrei să te simți tu bine în pielea ta că nu ai trecut degeaba printr-o materie, cred că contează mai mult decât să te afli pe o scenă să-ți înmâneze cineva un premiu. Este important, pentru că până la urmă pentru asta muncim, cel puțin eu am muncit pentru admitere la medicină fără examen. Dar dacă m-aș fi dus acolo și aș fi simțit că nu știu nimic, degeaba m-am mai dus. Mă simt completă, dacă învăț, eu mă simt completă, mă simt mai bine.”, a transmis Diana Necula.