Actualitate

(FOTO&VIDEO) O reabilitare cât o istorie rescrisă. Cum va fi imobilul Bibliotecii Județene, la finalul lucrărilor ce au început azi

Sediul Bibliotecii Județene din Buzău, monument istoric, intră în reparații capitale. Clădirea veche și șubrezită de cutremure și intemperii va fi, în sfârșit, reabilitată, fiind dat startul lucrărilor. E o investiție amplă, iar mare parte din banii necesari vine de la Uniunea Europeană.

”Biblioteca Județeană e o clădire de patrimoniu și reprezentativă pentru județul Buzău. Risca să fie pierdută, pentru că era într-un stadiu avansat de degradare, după ce a fost afectată de marile cutremure. Am reușit să începe lucrările de consolidare și reabilitare cu bani europeni, Valoarea eligibilă este de aproximativ 4 milioane de euro, mai vine și Consiliul Județean cu circa 500.000 de euro”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Vor fi lucrări complexe de consolidare și reabilitare, dar și de modernizare. Potrivit constructorului, partea cea mai dificilă va fi realizarea finisajelor.

”Lucrările constau în consolidarea clădirii, care are probleme deosebite de structură. Apoi urmează să se schimbe tot ce înseamnă tâmplărie exterioară, se va reface tâmplăria interioară. Se va recupera acest mozaic, să vedem cum, bucată cu bucată, suntem obligați să-l recuperăm și să-l punem la loc. Ce nu vom putea recupera vom înlocui cu aceleași elemente. Vor exista sisteme audio-video și toată partea de date-voce la nivelul anului 2022. Partea cea mai grea din toată lucrarea o reprezintă finisajele. Acestea vor fi făcute cu foiță de aur, toate decorațiunile trebuie refăcute. E o lucrare medie ca execuție, în împreună cu echipa vom reuși să o ducem la capăt până în noiembrie 2023”, a declarat reprezentantul firmei care va executa lucrările, Ionel Gagu.

Transformarea imobilului va fi însă nu doar fizică, ci și ”spirituală”, pentru că lucrările vor aduce în prim-plan toate destinațiile pe care clădirea le-a avut de-a lungul timpului. Cei care vor călca pragul bibliotecii la final vor afla că imobilul a fost inițial casa ministrului și inginerului agronom Constantin Alexandru Garoflid, apoi sediu al Administrației Publice Buzău aparținând Ministerului Finanțelor, Palat al Administrației Financiare, dar și sediu al unor întreprinderi şi instituții, precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcția Județeană pentru Agricultură, Consiliul Popular Orășenesc Buzău, Inspectoratul Județean de Miliţie, pentru ca în final să găzduiască Biblioteca Judeţeană.

”Tuturor spațiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinație, corelată cu o destinație avută de-a lungul timpului iar aceste spații vor fi dotate și amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărți rare, colecții deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinații, ziare și cărți de colecție legate de destinația spațiului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Buzău.

Biblioteca va putea fi vizitată fizic, dar și virtual. Ridicat în urmă cu mai bine de un secol, în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez imobilul este cunoscut ca sediu al Bibliotecii Județene ”Vasile Voiculescu” din anul 1984.