POLITICĂ SĂNĂTATE Social

Doi foști comandanți ai Poliției buzoiene despre greșelile care s-au făcut în cartierul Poștă

Doi foști șefi ai Poliției buzoiene au comentat, la emisiunea SENS DIRECT de la FOCUS TV, măsurile luate în zona cartierului Poștă înaintea izbucnirii focarului de COVID-19 și au surprins  câteva greșeli. În cadrul emisiunii, mai mulți telespectatori au semnalat blândețea cu care forțele de ordine au tratat abaterile celor din clanul Pistol, în perioada dinaintea apariției infecțiilor cu noul coronavirus. Unii locuitori ai cartierului au declarat că pe la locuința pacientului-sursă, interlopul cu porecla Comitet, se perindau mai multe rude, toate din cartier, care stăteau nestingherite pe stradă și sfidau măsurile de izolare socială. Surse de presă au declarat pentru sansanews.ro că unii dintre membrii clanului, surprinși în astfel de situații, au fost amendați.

În continuarea semnalelor date de locuitorii aflați acum sub carantină, fostul șef al IPJ Buzău și IPJ Ialomița și fost secretar de stat în MAI, comisar șef Viorel Ștefu a analizat situația: ”Pot să vă spun că la Buzău sunt câteva familii care au ridicat întotdeauna probleme. Nu toți cetățenii de etnie romă au un astfel de comportament, sunt 3-4-5 familii în tot județul și pe acestea ar trebui o monitorizare mult mai strictă și luate măsuri mult mai stricte. Poate și în perioada Paștelui, când s-a spus să nu se deplaseze la rude, în special în zonele acestea cu focare așa cum sunt Urziceniul sau Bărbuleștiul, prin poliția de proximitate trebuia să se știe de intenția aceasta a lor și să se ia măsuri pentru a împiedica deplasarea…”
Fostul șef al IPJ Buzău a mai criticat faptul că forțele de ordine care acționează în stradă nu se concentrează pe zonele vulnerabile și pe comportamentele care pot ridica probleme. ”Ăsta e un comportament al lor, dar și forțele de ordine ar trebui să fie mai vigilente și să acționeze acolo unde trebuie, nu să piardă timpul în zone fără probleme… Degeaba îl legitimăm pe un bătrân care nu poartă bine masca, dacă avem aceste familii, cunoscute, aceasta  despre care vorbim este arhicunoscută. Aici trebuie monitorizare, altfel nu putem avea rezultate.Uitați-vă ce vă spun oamenii aceștia simpli, care nu au o pregătire în domeniul ordinii publice! Dau o idee acum: ar trebui autoritățile să verifice de câte ori, până la confirmarea îmbolnăvirii acestor persoane, au fost legitimate, au fost găsite în taxiuri, dacă s-au luat măsuri împotriva lor sau nu. Și atunci o să vedem dacă acești oameni s-au intersectat cu forțele de ordine în această perioadă.”
 

Un alt fost comandant al IPJ Buzău, comsiarul șef Ion Marin a comentat situația, în aceeași idee: ”În situația data e greu de spus dacă și cine a greșit. Dar am o observație: acest clan a reprezentat întotdeauna o problemă pentru autoritățile buzoiene. Tocmai de aceea trebuia mai multă atenție îndreptată asupra lor, pentru că erau riscuri care, din păcate, s-au confirmat. Ei sunt oameni care mereu au avut un dispreț accentuat față de ordinea de drept, față de ceea ce este moral. Problema se pune astfel: avem oameni care s-au conformat și se conformează, dar avem și unii care nesocotesc orice reglementare legală. Aici, oamenii nu au ținut cont de riscul pe care îl produc în comunitate, dar cineva trebuia să aibă în vedere acest lucru! Pentru că ei nu au plecat din localitate pe câmp, subteran sau pe calea aerului…Aici nu se pune problema de acea monitorizare obișnuită. Nu trebuie să supunem o comunitate la riscuri inutile pentru că cineva e mai rebel. Da, nu erau alte pârghii decât cele știute, dar puteau fi împiedicați să facă ce au făcut sau, cu o atenție sporită, se putea să li se cunoască traseul și să nu fie lăsați să circule așa cum au făcut-o!”