POLITICĂ

Doi foști parlamentari buzoieni se încordează să revină în prima ligă a politicii

Doi foști parlamentari de Buzău fac, în aceste zile, eforturi mari să revină în ceea ce s-ar putea denumi prima ligă a politicii românești, iar azi s-a ivit un moment prielnic. Este vorba despre fostul deputat Adrian Mocanu, actualmente președinte al Organizației Județene Buzău a P.M.P., care candidează, la Congresul Extraordinar de la Sinaia al Partidului Mișcarea Populară, pentru funcția de președinte executiv la nivel central, și despre ex-senatorul popular Dorin Bădulescu, care își dorește să fie votat într-un post de secretar general adjunct. Ei sunt pe lista de candidați care susțin moțiunea lansată de fostul președinte P.M.P. Eugen Tomac, cel care râvnește să-și recapete funcția supremă în partid, deținută acum de Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Mocanu și Bădulescu reprezintă cea mai puternică organizație județeană P.M.P., cea de la Buzău, și își doresc cu ardoare să revină pe poziții cu influență.

Alegerea celor doi, dar și a restului echipei de conducere a P.M.P. e, se pare, doar o formalitate, pentru că e destul de sigur ca moțiunea Tomac să fie singura , dat fiind că aceasta e susținută de majoritatea covârșitoare a șefilor de organizații județene a partidului înființat de Traian Băsescu. Congresul, care se va desfășura exclusiv online, reprezintă, așadar, prilejul ca atât Mocanu, cât și Bădulescu să fie aleși în funcții dintre cele mai înalte în partid, posturi care să le confere o importantă putere de negociere dacă P.M.P. se va hotărî să pună după ziua de sâmbătă, pe tapet, discuții și negocieri pentru o eventuală alianță sau fuziune cu un alt partid. Se știe, totuși, că Tomac este adeptul negocierilor cu PNL, spre deosebire de Cristian Diaconescu, care a avut, deja, întâlniri online cu liderii AUR.

În discursul ținut în fața colegilor, Adrian Mocanu le-a mărturisit colegilor regretul că Organizația PMP Buzău a pierdut două mandate de parlamentar prin neîndeplinirea scorului, la nivel național, pentru intrarea în Parlament. ”Este nevoie de un restart…este nevoie de Eugen Tomac în fruntea PMP!” a spus Mocanu în discursul său.

Congresul PMP de azi va avea, evident, efecte și în plan județean, la Buzău, deoarece, e ușor de înțeles că atât Badulescu, cât și Mocanu, stau cu ochii ațintiți spre PNL. Așa încât, e deosebit de interesant de urmărit, după adunarea de azi de la Sinaia, ce vor face cei doi dacă de la București se dă undă verde pentru negocierile cu peneliștii. De remarcat că, atât Adrian Mocanu, cât și Dorin Bădulescu au trecut prin mai multe partide de la stânga la dreapta și înapoi, urmărind să-și maximizeze șansele electorale, prin plasarea în cele mai avantajoase poziții ale momentului, ceea ce, iată, ambii fac și acum, Bădulescu dorind să revină în PNL, iar Mocanu să-și transforme visul de a ajunge la liberali, după ce o primă astfel de tentativă a eșuat acum câțiva ani.