Actualitate

Dosarul cu șină este, de azi, istorie! Ce trebuie să știi în momentul interacțiunii cu o instituție a statului

O lege inițiată de parlamentarii PNL și promulgată la începutul anului de președintele Klaus Iohannis a intrat în vigoare, de astăzi. Este așa-numita lege a debirocratizării, iar apariția ei pune capăt dosarului cu șină, devenit emblemă a birocrației din România.

De azi, instituțiile publice nu mai au voie să îi plimbe pe drumuri pe contribuabili pentru că nu au dosar cu șină ori le lipsește copia unui document, dacă acesta este eliberat de o instituție a statului.

”Cetățenii nu vor mai fi obligați să furnizeze copii legalizate ale actelor, acestea urmând să fie atestate ca fiind conforme de către funcționar. De asemenea, instituțiile publice vor pune gratuit la dispoziția cetățenilor formularele tipizate, atât în format fizic, cât și electronic și vor fi obligate să accepte documentele care au fost semnate electronic. Totodată, instituțiile care solicită copii pe hârtie vor achita costurile fotocopierii acestora. În plus, comunicarea cu cetățenii prin mijloace electronice, acolo unde se poate, va înlocui mersul la ghișeu”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Legea mai prevede că instituțiile publice, atât centrale, cât și locale, vor trebui să publice documentația necesară în format electronic, editabil, astfel încât solicitantul să le poată completa online. În aceste condiții, vor fi cazuri în care interacțiunea unei persoane cu un funcționar de la ghișeu nu va mai fi necesară, pentru că unele cereri pentru servicii publice se vor putea depune exclusiv în electronic.

„Instituțiile publice sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal“, se specifică în lege.