Actualitate

Două tinere inimoase au pus la punct o campanie de donare de sânge: ”Credem în puterea exemplului. Cu pași mici putem face lucruri mari”. Când are loc acțiunea

Pandemia de coronavirus a redus semnificativ numărul donatorilor de sânge. De teamă de a nu se infecta, deși în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine se iau și se respectă toate măsurile igienico-sanitare, puțini mai sunt buzoienii care calcă pragul unității pentru a dona sânge. Asta deși numărul celor care au nevoie de lichidul vital rămâne constant același. Pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine, dar mai ales a celor care au nevoie de sânge, două tinere buzoience au decis să organizeze, săptămâna aceasta, o campanie de donare de sânge.

Organizată la inițiativa Mălinei Ștefania Mihai, fostă elevă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, actualmente studentă la Facultatea de Drept la Universitatea Transilvania din Brașov, și a Arinei Codrina Tacu, fostă elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău, în prezent, studentă la Facultatea de Sociologie și Comunicare din aceeași universitate, campania ” Donăm împreună” se va desfășura la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău, săptămâna aceasta, pe 23 şi 24 septembrie.

Prima ediție a campaniei organizată tot de cele două tinere a avut loc în urmă cu 3 ani și a fost un real succes.

„Prima campanie de donare de sânge a fost un adevărat un succes, nu ne așteptam la un număr atât de mare, având în vedere faptul că era o campanie pilot. Oamenii au nevoie să conștientizeze că actul în sine de a dona sânge este un act de curaj și de solidaritate față de cei care au cea mai mare nevoie de sânge. Prin astfel de mișcări sociale ne dorim să aducem o schimbare de comportament și de atitudine!” a declarat Mălina Ștefania Mihai.

Totuși, de acum trei ani, de la prima ediție, au apărut schimbări majore în societatea în care trăim, în urma declanșării pandemiei de COVID-19. Dar, în condițiile în care se respectă toate condițiile de prevenire a răspândirii virusului, buzoienii nu au motive să nu meargă la centru și să doneze sânge, mai spun inițiatoarele campaniei:

„Ținând cont de contextul actual, consider că pandemia nu ar trebui să reprezinte o piedică pentru oamenii ce fac parte din comunitatea buzoiană. În plus, nevoia permanentă de sânge este și va fi necesară chiar dacă trecem printr-o perioadă de pandemie.”

Cu pași mici se pot face lucruri mari, mai spun tinerele care speră ca numeroși buzoieni să răspundă ”prezent” chemării lor și să vină să doneze sânge pentru că atât de multă lume are nevoie de lichidul vital pentru a putea spera la viață:

„Întotdeauna am crezut în puterea exemplului și mi se pare normal ca noi să aducem în plus niște valori, să schimbăm niște comportamente, niște atitudini pe care nu doar buzoienii, ci toți din jurul nostru ar trebui să le aibă, pentru că este nevoie de o mică mișcare ca lucrurile să se schimbe la nivel major. Acesta e primul scop, puterea exemplului, pe care noi îl dăm celor din jurul nostru.” a declarat Arina Codrina Tacu.

La prima campanie de donare de sânge, organizată de cele 2 tinere inimoase, au participat aproximativ 300 de persoane, iar în acest an, organizatorii speră ca acest număr să fie nu doar atins, ci și depășit.

Sunt apte pentru donare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, dar nu au depășit vârsta de 60 de ani. De asemenea, donatorul trebuie să nu aibă afecțiuni la nivelul sângelui. Cei ce vor dona vor beneficia de bonuri valorice în valoare de 60 de lei, analize sanguine gratuite, zi de concediu plătit de la locul de muncă și reducere de 50% la abonamente în mijloacele de transport în comun. De la fiecare pacient se prelevează 450 ml de sânge, aproximativ 10% din volumul total al corpului omenesc. Unele dintre beneficiile donării de sânge sunt legate de reîmprospătarea sângelui și creșterea imunității, dar și de scăderea nivelului de fier din organism.