SĂNĂTATE

DRAGOȘ ZAHARIA, MEDIC LA INSTITUTUL MARIUS NASTA, BUZOIAN, ABSOLVENT DE HASDEU: ”Nu mi-am imaginat că pot fi colegi de liceu care nu cred în existența COVID-19”

Mesaj tranșant al unui medic cu origini buzoiene, care lucrează la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București, mesaj lansat pentru cei care nu cred în existența coronavirusului și care prin atitudinea lor și prin nerespectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică se pun în pericol pe ei, dar îi pun în pericol și pe alții. Într-o postare pe facebook, medicul Dragoș Zaharia, absolvent al Colegiului Hasdeu din Buzău și apoi al Facultății de Medicină, scrie că România riscă în 2-3 săptămâni, dacă va continua să înregistreze un număr la fel de mare de cazuri de COVID-19 ca zilele acestea, să ajungă în situația ca oamenii să nu mai poată prinde un loc la terapie intensivă, și vor fi, practic, în situația de nu putea lupta pentru viața lor.

 ” După cum știți sau cum ați constatat deja pe propria piele, datorită unor imbecili care se află atât în comunitate cât și în foruri mai înalte sau în presă, care nu înțeleg că fiecare viață este prețioasă și că respectarea acestor masuri minimale este un preț mic plătit pentru a salva o viață, suntem invadați de un număr mare de cazuri. Sincer nu îmi dau seama unde ajung cele 1000 de cazuri noi. Sigur că nu toți au nevoie de internare. Dar au dreptul la îngrijirea sănătății. Dintre aceștia cel putin 50 sunt forme foarte severe. Este mult pentru sistemul nostru de sănătate. Pot doar estima ca vor fi 2-3 săptămâni în care este posibil ca oamenii sa nu mai poată ajunge pe un loc la terapie intensivă, neavând practic posibilitatea de a se duce până la capăt lupta pentru viața lor.”.

Medicul cu origini buzoiene scrie că, având în vedere situația în care se află țara noastră, a ales să lucreze exclusiv într-o secție COVID, chiar dacă asta înseamnă  să stea departe de familia sa, care este izolată, undeva la țară.

”Am ales să lucrez la COVID pentru o perioada nedeterminată, până la sfârșitul acestei epidemii sau până când nu va mai fi nevoie de mine în acest scop… Aș avea mai mult de oferit ca pneumolog, însă în aceste momente cred ca fiecare dintre noi trebuie să contribuie la limitarea numărului de vieți pierdute.”

Într-un interviu exclusiv acordat șansanews,ro, medicul Dragoș Zaharia povestește cum a ajuns să lucreze într-o secție COVID a Spitalului Marius Nasta din București, dar și cum a perceput familia sa această decizie.

”A fost şi o conjunctură, la noi s-a închis clădirea în care lucram, că aveam o clădire veche şi ne-au pus să alegem unde vrem să lucrăm şi eu am ales la Covid. Voi lucra la Institutul Marius Nasta, la secţia de coronavirus pe o perioadă  nelimitată până când se termină epidemia. Mi s-a  părut că sunt mai util aici. (..)Am doi copii, o fată de 10 ani şi un băiat de 3 ani. Eu sunt separat acum de familie. Ei sunt undeva la ţară şi cumva sunt departe, cât se poate de pericol, iar eu sunt în Bucureşti. Ştiu că ne vom reuni la un moment dat, adică nu intenţionez să mă separ la infinit. Probabil la sfârşitul vacanţei ne vom reuni şi voi respecta măsurile de protecţie cât voi putea aici şi ne vom asuma cumva pericolul contaminării în familie.”

Medicul care a tratat de-a lungul carierei sale de pneumolog, fel și fel de cazuri, oameni care se zbăteau între viață și moarte, povestește și ce l-a impresionat cel mai mult în această perioadă, a pandemiei.

” Noi, ca medici, am văzut multe cazuri la viaţa noastră, nu suntem impresionaţi foarte mult de aceste cazuri. Suntem impresionaţi de cazurile severe, de dramele unor familii care îşi pierd membrii. Chiar am discutat cu o doamnă care are mama internată la noi şi mi-a spus că i-a murit tatăl şi soţul şi copilul sunt şi ei internaţi. Tatăl  i-a murit de coronavirus acum 10 zile. Soţul este internat cu copilul, mama este internată la noi. Deci există drame familiale, asta ne impresionează, partea umană  mai degrabă, pentru că partea medicală, mă rog, eşti obişnuit cu pacienţi foarte bolnavi, pacienţi care mor. La fel de șocant a fost contactul cu negaţioniştii. Adică eu nu m-am gândit că pot exista oameni, chiar colegi de liceu care să considere că nu există virusul sau să nu le pese dacă mor oameni. Adică, oameni care preferă mai degrabă să moară, nu ştiu, 100 de oameni decât să poarte mască. Dacă le pui în faţă cele două argumente, porţi mască, nu mor oameni, nu porţi mască mor oameni, ei aleg să nu poarte mască. Asta a fost un şoc,  dar am ajuns la concluzia că nu se poate modifica opinia acestei părţi a populaţiei şi atunci trebuie să ne adresăm celor care înteleg, care probabil sunt undeva la 80-90% din populaţiei şi ei, cu ajutorul lor probabil vom reuşi.”

Medicul Dragoș Zaharia are și un mesaj pentru cei care nu cred în existența coronavirusului și nu mai respectă acum nici o regulă: 

”Oricât am încerca noi, noi nu vom putea convinge conspiraţioniştii. Ei au ideile lor fixe. Deci sigur putem încerca mai degrabă să ne adresăm unei populaţii care este nehotărâtă, care nu ştie dacă e sau nu e adevărat dar cei activi , conspiraţionişti nu au cum să-şi schimbe părerea. (..)Mesajul meu este pentru populaţia care înţelege că există acest virus, este că avem nevoie de ajutorul oamenilor să aplice aceste măsuri minimale de protecţie, fără ajutorul lor noi nu vom reuşi să facem faţă numărului mare de cazuri, numărului în creştere de cazuri. Deci avem nevoie de ajutorul lor. Pentru cei conspiraţionişti nu am niciun mesaj pentru că ei sunt în lumea lor, ei trăiesc în lumea lor, nu am cum să-i conving. Să ştiţi că am încercat, nu este nicio posibilitate. Indiferent de dovezi, nu , nu se poate convinge această parte a populaţiei, deci ne bazăm pe aproximativ 80%, 85% din populaţie ne ajută să limităm numărul de cazuri cât se poate până apare un vaccin sau un tratament eficient şi atunci se va limita această epidemie”.

Dragoș Zaharia este medic specialist pneumolog din anul 2010 și medic primar din anul 2015. A lucrat dintotdeauna la Institutul Marius Nasta din București. Este, de asemenea, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Va felicit , d-le Dragos , pentru luarea dvs.de pozitie si pentru lupta pe care o duceti in plina pandemie. Din pacate , invocarea drepturilor omului , denaturata de-a dreptul (pentru ca nu pot sa invoc dreptul meu de a nu purta masca in momentul in care infectez si chiar ucid un nevinovat , care are doar “vina” ca e vulnerabil) , invocare dusa la nivelul unor institutii inregimentate politic (Avocatul poporului , Curtea Constitutionala) , si speculata cinic doar in scop electoral de formatiuni precum PSD , Pro Romania , ne-au adus in acest moment critic pentru sanatatea omului de pe strada si a sistemului de sanatate. SIC TRANSIT GLORIA MUNDI ! Sunt de-a dreptul dezamagit sa ma refer la aceasta regretabila realitate care ne spune ca formatiunile politice mentionate mai sus au pierdut mare parte din electoratul pe care contau , prin simplul si foarte vizibilul fapt ca , asa cum zice legea , au actionat in sensul “zadarnicirii combaterii bolilor”. E cu atat mai dezamagitor pentru mine , cu cat trebuie sa constat ca , atat eu , cat si familia mea , am votat dintotdeauna PSD , sau indivizi precum Ponta ( devenit ulterior , din “micul Titulescu” , doar “Titulescu cel foarte mititel”) . Nu suntem membri ai nici unui partid politic , dar sa provoci un genocid sanitar in randul poporului care te hraneste , mi se pare de neiertat ! Dă , Doamne , românului , mintea cea de pe urmă !