Actualitate Social

DRAMĂ. Copii desfigurați de petarde

Un băiețel de 5 ani din localitatea Vernești și o fetiță de 6 ani din Cernătești au ajuns în ultima zi a anului 2019  la Spitalul Județean Buzău, desfigurați, după ce le-au explodat petarde în față. Cei doi copii au fost trimiși la spitale din Capitală, având vederea afectată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă, pe 31 decembrie, la unitatea medicală a fost adus un băiețel de 5 ani din  Vernești, rănit din cauza unei petarde. Copilul prezenta un traumatism complex prin explozia petardei, și avea vederea afectată. Pentru că la Spitalul Județean Buzău nu există gardă la Oftalmologie, imediat pediatrii au decis ca micuțul să fie transferat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.
Un caz la fel de dramatic a fost înregistrat în aceeași zi de 31 decembrie 2019. O fetiță de 6 ani din Cernătești a fost adusă la UPU cu traumatism os, plagă escoriată suborbitală prin lovire petardă. Copila căreia, de asemenea, i-a explodat o petardă în zona feței a fost investigată și ulterior trimisă la Spitalul Lahovari.
De altfel, explozia petardelor și pocnitorilor a provocat probleme în toată țara. Copii și oameni mutilați sau chiar omorâți de explozii și zeci de incendii înregistrate în ultimele zile au dus la apariția unei petiții online, pentru interzicerea producerii și comercializării petardelor, artificiilor și a tuturor produselor care se încadrează în această categorie. Sunt un pericol pentru oameni, animale și mediul înconjurător, spun inițiatorii petiției, care numai în primele două zile ale anului a adunat peste 7000 de semnături.