Actualitate

Drum surpat la Bâsca Rozilei. Se impun lucrări urgente pentru ca mii de oameni să nu rămână izolați

sursa: Adevarul
sursa: Adevarul

4000 de locuitori din zona de munte a județului Buzău riscă să rămână izolaţi din cauza unei alunecări de teren, care afectează 30 de metri din drumul județean 203 K, drum care trece prin Bâsca Rozilei spre Gura Teghii. Autorităţile trebuie să ia măsuri urgent pentru a împiedica terenul să o mai ia la vale, însă deocamdată se lucrează la documentație pentru obținerea fondurilor, astfel că mai e mult până la începerea efectivă a lucrărilor.

Alunecarea de teren nu e de ieri de azi, ci a fost semnalată în luna ianuarie a acestui an. Deși au trecut câteva luni bune de atunci, lucrările care să împiedice surparea întârzie. După fiecare ploaie mai puternică, terenul o ia din nou la vale. Surparea avansează într-un ritm îngrijorător, iar oamenii au ajuns să circule pe o singură bandă de mers. În acest moment, aproximativ 30 de metri din drumul judeţean 203K, pe raza satului Bâsca Rozilei, este surpat.

Drumul judeţean este în administrarea Consiliului Judeţean, iar primarul oraşului Nehoiu, Ionuț Milea, spune că a făcut sesizări încă de la începutul lunii ianuarie: 

” S-a luat legătura cu Consiliul Judeţean iar ei au trimis persoanele abilitate. Vineri a fost aici un proiectant ca să găsească soluţia tehnică pentru remedierea problemei. La momentul de faţă şoseaua este funcţională cam 75%.  Dacă nu se va interveni este posibil ca această cale de acces să fie blocată. În cel mai scurt timp ar trebui să se găsească soluţia tehnică şi să fie făcute nişte foraje tot în zona respectivă. Undeva mai aproape de podul Negru s-a mai efectuat o lucrare de bună calitate. Trebuie intervenit, făcute foraje şi stopată această tasare”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că se caută soluții pentru rezolvarea problemei de pe DJ 203 K. Fiind vorba despre o situație de urgență, se fac demersuri pentru obținerea sumelor necesare demarării lucrărilor, din Fondul de rezervă al Guvernului, astfel încât problema să fie rezolvată cât mai repede posibil.

” Este o problemă absolut deosebită care va necesita şi fonduri foarte multe şi proceduri destul de greoaie, noi trebuie să intervenim ca nu cumva să se blocheze definitiv traficul. O să încercăm să promovăm o hotărâre de Guvern în care să primim fonduri din fonduri de rezervă să putem în situaţii de urgenţă să intervenim acolo, dar în eventualitatea în care nu se găseşte această posibilitate, noi, Consiliul Judeţean, prin Direcţia Tehnică. Deja am început demersurile tehnice să facem toată documentaţia pentrucă aceasta este legea. Ca să rezolvăm în totalitate problema, vom scoate la licitaţie.”

Între timp, până va veni răspunsul de la Centru, se intervine pentru stoparea alunecării de teren, însă sunt lucrări de întreținere. Dar în zonă se impun lucrări ample, care presupun sume importante de bani, pentru îndepărtarea oricărui risc de blocare a traficului și de izolare a mii de oameni.

” Câteva mii de oameni pot rămâne izolaţi. Pe lângă locuitorii din Nehoiu,  Gura Teghii, chiar şi Siriu, în plus, este şi o zonă turistică. Oricum, noi intervenim cu lucrări mici de întreţinere ca să nu se agraveze, dar acolo trebuie lucrări ample, de consolidare. Noi o avem sub control. Trebuie să facem investiţii majore. Cu siguranţă acel drum va intra într-o reabilitare de la podul Negru aşa cum este denumit generic din oraşul Pătârlagele până la Gura Teghii. Trebuie să îl reabilităm total. Dacă nu vom găsi posibilităţi pe fonduri naţionale, vom încerca pe fonduri proprii şi cu siguranţă pe fonduri europene”, a mai declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.