Actualitate

Lucrări în regim de urgență pentru a stopa poluarea Călmățuiului cu ape uzate de la un mare reciclator

Decizie luată de autoritățile buzoiene în vederea eliminării riscului de poluare a apelor din zona de câmpie a Buzăului. Apele uzate de la societatea de reciclare de la Frasinu de la care, în ultimele luni, s-au scurs diverse substanțe care au poluat râul Călmățui dar și pârâul Negreasca, vor ajunge în curând în rețeaua de canalizare a municipiului Buzău. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință marți, 18 mai, și a adoptat o hotărâre care prevede emiterea în regim de urgență a autorizației de construire a unei stații de pompare ape uzate epurate în canalizarea orașului.

“La inițiativa Instituției Prefectului Județului Buzău, azi 18.05.2021 s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în care s-a discutat importanța găsirii unei soluții pentru oprirea poluării râului Călmățui. În urma întâlnirii a fost votată în unanimitate hotărârea nr. 127 care stabilește necesitatea executării lucrărilor de intervenție în primă urgență aferente obiectivului ,,Stație de pompare și colector ape uzate epurate” de la societatea cu punct de lucru Frasinu, comuna Țintești, la rețeaua de canalizare a municipiului Buzău, respectiv bulevardul Industriei, în scopul prevenirii riscului poluării râului Călmățui, cu ape deversate ce pot depăși indicatorii de calitate peste limitele maxime admise stabilite de autoritățile competente. Aceste lucrări de intervenție presupun emiterea în regim de maximă urgență a autorizației de construire pentru acest obiectiv cu mențiunea că documentația necesară obținerii avizelor va fi depusă sau completată de către societatea respectivă până la finalizarea proiectului”, transmite Instituția Prefectului Buzău.

Decizia CJSU vine după ce, luna trecută, analizele efectuate de specialiștii Administrației Bazinale a Apelor Buzău Ialomița dar și de comisarii de mediu au arătat că o societate din domeniul reciclării se face vinovată de poluarea apelor de la Albești. Practic, ape uzate au ajuns în râuri de la societatea care avea permisiunea să deverseze apele într-un canal ANIF. Din canal, însă, apele s-au scurs în pârâul Negreasca și apoi în râul Călmățui, poluându-le.

Detalii AICI.