Actualitate

Drumețiile ghidate, pe cale de a deveni tradiție la Lopătari. Ce obiective sunt incluse în traseu

Lopătari este una dintre comunele buzoiene cu peisaje de poveste și obiective turistice unice însă, din păcate, prea puțin sau chiar deloc valorificate. Sunt locuri unde, din cauza drumurilor impracticabile sau pentru că pur și simplu nu au aflat despre existența acestora, turiștii pot fi numărați pe degete. Autoritățile locale vor să schimbe lucrurile. Una dintre soluțiile găsite: drumețiile ghidate. Un astfel de tur a fost organizat luna trecută, de Ziua Geodiversității. Iar astăzi va avea loc un eveniment similar. Timp de câteva ore, pasionații de drumeții sunt așteptați să străbată potecile care duc la Focul Viu dar și la un alt obiectiv mai puțin cunoscut: Lacul Limpede.

“Organizăm o excursie în satul Terca, în împrejurimile satului Terca, din Lopătari. Dorim să le facem cunoștință călătorilor cu două obiective importante: Focul Viu și Lacul Limpede. Dacă Focul Viu este un pic mai cunoscut buzoienilor, lacul este un obiectiv la care se ajunge mai greu. De aceea, vrem să-l popularizăm, să organizăm un tur ghidat. La excursie pot participa persoane cu o minimă experiență în ceea ce privește drumețiile pe munte și care au un echipament minimal, bocancii sunt foarte importanți. Se pornește de la puntea pietonală de la Terca, până la lac și înapoi, pe jos, așa încât să ne putem bucura de locurile de la Lopătari”, a declarat primarul Claudiu Constantin.

După ce vor admira peisajele, drumeții vor fi așteptați cu o surpriză. Vor fi așteptați cu mese întinse, pe care vor fi alezate bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat.

“Estimăm că pornim la ora 9:00 și ne întoarcem, probabil, la 15:00-16:00, să ne bucurăm de o masă organizată de câteva doamne din Terca. Va fi și o mică expoziție cu vânzare.”

Târg de Crăciun, organizat pentru prima dată la Lopătari

Surpriza gospodinelor este doar o avanpremieră la ceea ce va urma în luna decembrie. Pentru prima dată, în comună va fi organizat un târg de Crăciun.

“De Crăciun ne propunem să organizăm un eveniment mai special, n-am stabilit toate detaliile, dar am primit solicitări de la persoane care vor să comercializeze lucruri hand made. Câțiva tineri s-au arătat dispuși să se implice, așa că încercăm să organizăm ceva pe 2-3 zile, să implicăm și copiii, și cadrele didactice, să devină o tradiție la Lopătari. Începem cu ceva minimal la căminul cultural. Dacă lucrurile merg bine, vom extinde proiectul în anii următori.”