Actualitate

Drumuri distruse, poduri luate de ape. Bilanțul pagubelor produse de ploile abundente din week-end

A plouat la jumătatea lunii decembrie ca-n plină primăvară și pentru că întotdeauna ce e prea mult strică apa din cer a adus și necazuri în unele localități din județul Buzău.

Mai multe drumuri comunale și județene s-au stricat din cauza ploilor, tuburi și punți pietonale au fost luate de ape. De departe, cea mai afectată comună din județul Buzău a fost Lopătari, însă pagube au fost și la Bozioru, la Bisoca, Tisău și Siriu. Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea cu un bilanț al stricăciunilor lăsate în urmă de ploile din week-end.

„În DJ 203 K, la Lopătari,la intersecția cu drumul spre Meledic, este acea problemă la Muntele de Sare, și bineînțeles că unde este sare, imediat se dizolvă sarea și fundația drumului se lasă și tot la Lopătari avem DC 222, spre Vârteju, limită cu Chilii și încă două cătune, Chiran și Jurubești, care vor necesita intervenții. La Beceni, podul de tuburi prin Slănic a fost afectat și va necesita intervenții, dar fără costuri din partea altor autorități, pentru că Primăria va avea nevoie doar de acord de a exploata balast din prund. La Bozioru, pe DJ 203 L, a fost afectată o amenajare provizorie, pentru că acolo avem un pod în construcție, iar pe perioada construcției podului, este o amenajare provizorie prin albia râului care a fost afectată și va fi reparată. La Bisoca accesul spre cătunele Lacurile și Recea au fost de asemenea probleme. La Siriu, pe DJ 239 au fost căderi de pietre importante, iar pe DJ 64 au fost probleme la revărsarea unui pârâu. Și la Tisău au fost sesizate niște probleme minore pe câteva drumuri comunale locale” a declarat prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.

În ultimele ore, ploile s-au potolit, iar acum se vede cel mai bine ce a lăsat în urmă potopul. Autoritățile încep să caute soluții pentru remedierea problemelor.

„A plouat destul de mult ieri și noaptea trecută. Ne-a distrus carosabilul pe drumurile sătești și comunale. Am avut ceva probleme cu o trecere tubulară peste apa râului Râmnicu Sărat, dar în această dimineață am remediat problema. Avem în jur de 250 de km de drumuri sătești și comunale, mai ales unde a fost pantă, s-au creat  făgașe. Se circulă cu dificultate pe drumurile care au fost afectate.” a declarat primarul din Bisoca, Florin Stemate

La Bozioru, cele mai mari probleme au fost pe DJ 203 L.

„Drumurile comunale sunt afectate într-o mică măsură. A plouat foarte mult ieri noapte. Cel mai afectat a fost DJ 203 L, unde podul a fost dărâmat pentru că se lucrează la drumul județean și s-a făcut o arteră de trecere prin albia râului, unde au fost montate niște tuburi. Datorită precipitațiilor din amonte, pe Brăești-Brătilești, apa a venit foarte mare , tuburile au fost înfundate și apa a venit pe deasupra, peste tuburi. Circulația a fost întreruptă undeva la 3-4 ore” a declarat pentru șansanews.ro primarul din Bozioru, Valentin Grigore.

Facebook: Gabriel Ionuț

La Tisău au fost începute lucrările pentru remedierea problemelor provocate de ploi.

„Avem câteva drumuri mai afectate dar am băgat deja utilajele pe care le avem în dotare. Cele mai afectate au fost drumurile sătești, sunt undeva la 120 de km de străzi comunale” a declarat primarul din Tisău, Mihai Cristian Ionel.

Tot din cauza ploilor abundente, DN 10 Buzău-Brașov a fost blocat duminică zeci de minute. Au căzut bolovani de pe versantul de pe marginea șoselei, iar pentru a degaja drumul spre Brașov, autoritățile au fost nevoite să dispună închiderea circulației. Și astăzi, pe DN 10, continuă să cadă pietre de pe munte care ajung pe șosea, însă deocamdată nu se impune măsura închiderii circulației.

„Am avut probleme ieri, azi-noapte. Am avut căderi de pietre de pe versanți și aluviuni aduse de un izvor. A fost monitorizată zona, semnalizată și circulația a fost dată drumul imediat, am băgat utilajele Primăriei. În urma aluviunilor, circulația a fost întreruptă și au fost câteva case în pericol de a fi izolate.” a declarat viceprimarul din Siriu, Maria Husu

Din fericire, după un week-end cu ploi abundente, luni, 13 decembrie, nu mai e în vigoare nici o informare de vreme rea.