Actualitate

ALERTĂ ALIMENTARĂ! Mușchi țigănesc și urechi de porc, contaminate cu Listeria. Peste 1300 de kilograme au fost vândute la Buzău. Care sunt simptomele listeriozei

E alertă alimentară după ce autoritățile sanitar veterinare au descoperit mezeluri contaminate cu Listeria, o bacterie extrem de periculoasă mai ales  pentru femeile însărcinate, dar și pentru cei cu o imunitate scăzută. Astfel de produse contaminate au fost vândute, în cantitate semnificativă, și la Buzău.

Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,  este vorba despre loturi de urechi de porc şi de muşchi ţigănesc livrate de SC MARCEL SRL, care au fost rechemate sau retrase de la vânzare din cauza contaminării cu Listeria monocytogenes.

”SC MARCEL SRL. a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului de mai jos, ca urmare evidenţierii prezentei Listeria monocytogenes. SC MARCEL SRL retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare de mai jos: Denumire produs: MUSCHI TIGANESC Lot: 017121121 Expira la: 27.12.2021 / 06.01.2022”, este anunţul postat pe site-ul ANSVSA, cu referire la  produsul muşchi ţigănesc.

Aceeaşi societate a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului ”urechi de porc”, tot ca urmare evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.

„La nivelul județului Buzău a fost recepționată din lotul incriminat cantitatea de 81 de kg mușchi țigănesc și 1224 de kg de urechi. Întreaga cantitate din lotul incriminat a fost comercializată către consumatorul final, agentul economic a inițiat toate procedurile de retragere și a afișat la loc vizibil către toți consumatorii care au achiziționat aceste produse, dacă le mai dețin, să le aducă și vor primii înapoi.”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

ANSVSA recomandă persoanelor care deţin produse din aceste loturi să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Persoanele care au consumat produsele şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome.

Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni.