Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

DSP Buzău despre criza de medicamente de la spitalul din Râmnic: “NU AM ȘTIUT!”

Direcția de Sănătate Publică anunță că a demarat o anchetă după ce șansanews.ro a dezvăluit situația de la Spitalul Municipal din Rm.Sărat, acolo unde lipsesc 3 medicamente de bază în lupta cu coronavirusul, tratamente antivirale și imunomodulatoare care pot face diferența între viață și moarte pentru un bolnav în stare gravă.

Conducerea DSP susține că nu avea cunoștință de lipsa acestor medicamente din spitalul în care sunt internați, în acest moment, aproape 100 de bolnavi, iar unii sunt în stare gravă și au nevoie de mai mult decât de un paracetamol, cortizon sau un antibiotic comun.

Ancheta demarată trebuie să scoată la iveală  motivele reale din spatele situației grave care se întâlnește în spitalul din Râmnicu Sărat, unitate din care lipsesc antiviralul Favipiravir și imunomodulatoarele Anakinra  și Tocilizumab, tratamente folosite în protocolul pentru COVID.

„Nouă nu ne-a semnalat nimeni acest aspect. Voi verifica să văd situația de acolo. Vom face și noi niște verificări și vedem situația. Nu știu ce s-a întâmplat, asta trebuie să verificăm și noi, să vedem despre ce este vorba, pentru că nu ne-au semnalat acest aspect. Nimeni nu ne-a spus că ei nu mai au medicamente”, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Pe de altă parte, conducerea DSP Buzău susține că Tocilizumabul, unul dintre medicamentele care lipsesc din spitalul râmnicean, poate fi achiziționat de fiecare spital în parte:

„Da, se achiziționează de fiecare unitate sanitară care tratează acești pacienți. E foarte adevărat. Știu că este de datoria dumnealor să-și achiziționeze medicamentele acestea, iar vis-a-vis de o formă de împrumut între unitățile sanitare, cred că tot între unități sanitare s-ar putea face transfer, dacă Spitalul Județean deține o cantitate mai mare. Favipiravir și Anakinra se achiziționează de către Ministerul Sănătății. Achiziția se face de Ministerul Sănătății și se transferă gratuit către unitatea sanitară”, a mai declarat Ungureanu.

De menționat că marți, 21 septembrie, premierul Florin Cîțu i-a convocat în videoconferință pe prefecții, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, managerii de spitale, șefii secțiilor ATI, UPU, reprezentanți ai ISU, pe tema situației generate de explozia cazurilor de COVID.

Videoconferința putea fi un bun prilej de expunere a situației spitalului din Rm.Sărat și poate astfel problema lipsei medicamentelor ar fi putut fi rezolvată.

Pentru că timpul nu stă în loc pentru un bolnav Covid, aflat în stare gravă. Un  suferind care abia mai poate respira nu poate să aștepte prea mult până când autoritățile se decid cum și care să acționeze pentru a reface stocurile de medicamente.