Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

Halucinant! În vârful unui nou val pandemic, din Spitalul Municipal Rm. Sărat lipsesc trei medicamente din protocolul COVID-19

Valul patru al pandemiei de coronavirus pare că ne-a prins tot nepregătiți. În plină criză sanitară, cu zeci de infectări zilnic, cu bolnavi în stare gravă la Terapie Intensivă, unul dintre spitalele din județul Buzău, în care sunt tratați bolnavii cu COVID-19 nu are, de mai multe zile, antiviralele și imunomodulatoarele care se folosesc fie în tratamentul bolnavilor în stare gravă, fie se administrează pentru a evita o evoluție critică a bolii și ajungerea în secția de Terapie Intensivă.

Miercuri, 22 septembrie, din stocul Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat lipsesc antiviralul Favipiravir și imunomodulatoarele Anakinra  și Tocilizumab. Și Remdesivir a lipsit câteva zile, dar criza a fost rezolvată pentru moment după ce spitalul a primit, miercuri 90 de doze.

Conducerea spitalului spune că a înștiințat Ministerul Sănătății despre lipsa acestor tratamente vitale în lupta cu COVID-ul, s-a trimis necesarul, însă până acum nu a venit nici un răspuns de la București.

”   De 3-4 zile, stocurile de  Favipiravir, Anakinra, Tocilizumab sunt epuizate. Nici Remdesivir nu am avut, dar astăzi ne-au fost alocate 90 de doze. A fost un aflux mare de pacienți într-un timp foarte scurt, care au necesitat prescrierea acestor antivirale și imunomodulatoare din protocolul infectării  cu COVID. Medicamentele nu au fost suficiente pentru pacienții internați în număr mare într-un interval scurt de timp. Am făcut solicitări la Ministerul Sănătații și așteptăm să ne fie direcționate medicamentele solicitate”, a declarat pentru șansanews.ro directorul medical al Spitalului Municipal din Rm.Sărat, dr.Felicia Vasile.

În fața unor situații similare celei de la Râmnicu Sărat în care Ministerul Sănătății a fost arătat cu degetul că nu trimite în spitale tratamentele pentru bolnavii COVID-19, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a reacționat miercuri. Printr-un comunicat de presă, ministrul a transmis că spitalele aveau posibilitatea de a-și cumpăra direct Tocilizumab, iar cheltuielile ar fi fost decontate.

Ministerul Sănătății a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalități:

  1. În perioada august 2020- iunie 2021- prin repartiție gratuită către spitale
  2. Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător

“În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătății a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală și că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient.

Există stocuri de medicamente, spune ministrul, însă realitatea este că nu peste tot. Iar până la reînnoirea stocurilor de medicamente care se folosesc, în primul rând  pentru salvarea pacienților ce dezvoltă în organism o furtună de citokine, după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2, medicii se descurcă așa pot. Lupta cu virusul pleacă însă de pe poziții inegale:

” Vă dați seama că este destul de greu să răspunzi nevoilor de terapie ale pacienților care sunt în ATI, este o provocare și o luptă pentru medicii infecționiști, cele două doctorițe pneumunolog, și pentru medicii ATI să facă față și să o scoată la capăt cu bine cu ceea ce avem la îndemână, și anume cu corticoterapia, cu oxigenoterapia și anticoagulantele și acolo unde este cazul și antibiotice. Am înțeles, totuși, că în perioada următoare va fidirecționat și Favipiravir”, a mai declarat dr.Vasile.

Și, pe lângă lipsa medicamentelor care se folosesc în cazul bolnavilor cu COVID în stare gravă, în Spitalul Municipal din Rm.Sărat mai e o problemă, aceeași de la începutul pandemiei, care nu-și găsește încă rezolvarea: numărul insuficient de medici în raport cu numărul bolnavilor care ajung aici pentru a fi salvați.

” Este aceeași mare problemă, în primul rând cu resursa umană, deja epuizată. Mă refer la medici. Lucrez cu un singur medic infecționist. Este pensionat, deci nu putem avea linie de gardă permanentă. Totodată, este destul de împovărător pentru cei doi medici ATI din Râmnicu Sărat”, a mai declarat directorul medical al Spitalului Municipal din Rm.Sărat, dr.Felicia Vasile.

La Spitalul Municipal din Rm.Sărat, miercuri sunt internați 94 de bolnavi cu COVID: 5 pacienți sunt în stare gravă, 2 sunt ventilați, 9 au forme severe, 75 au forme medii și 5 prezintă, la acest moment, forme ușoare ale infecției cu coronavirus.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian