Actualitate

Plan măreț pentru modernizarea Bulevardului Bălcescu. Proiectul, realizat după modelul marilor orașe din Europa (Video)

Cu un buget scăzut, mult mai mic față de necesități, atragerea de fonduri europene este soluția pentru dezvoltarea orașului. Specialiștii în atragerea de bani de la Uniunea Europeană, din Primăria Buzău, au în lucru, în prezent, numeroase proiecte prin care urmăresc să schimbe fața Buzăului și să îl transforme într-un oraș din ce în ce mai atractiv. Ținta este ca până în anul 2030  să fie implementate proiecte care însumează 300 de mil. euro.

“Pregătim strategia integrată de dezvoltare urbană, care presupune proiecte de mobilitate, de regenerare, proiecte majore. Avem finalizat deja planul de acțiune locală privind energia și clima, proiecte de eficiență energetică, avem 120 de cereri pentru blocuri. Avem în pregătire strategia de smart city. Orașul smart este orașul care este pentru oameni, smart înseamnă și o zonă verde, dar și economia circulară. Toate proiectele noastre vor avea, așa, un fir roșu pe care să-l urmeze, care este economia circulară. Vrem să fim sustenabili și eficienți, să economisim resurse umane și materiale”, a declarat la Focus Tv, Luminița Colțeanu, șef Serviciu Dezvoltare și Implementare Proiecte, din Primăria Buzău.

Pe lângă proiectele de asfaltare sau cele privind eficiența energetică, unul dintre cele mai importante vizează reamenajarea Bulevardului Nicolae Bălcescu. Planul așternut pe hârtie este unul extrem de măreț care, odată transpus în realitate, ar adduce Buzăul la nivelul unorn orașe mari din Europa. Este vorba despre porțiunea dintre Consiliul Județean și Crâng, unde ar urma să fie amenajate spații verzi, piste pentru bicicliști, dar nu unele obișnuite, ci cu totul speciale. De asemenea, aici ar urma să fie amplasate umbrele uriașe care să preia apa de ploaie, utilizată ulterior la întreținerea spațiilor verzi. Proiectul, realizat după modelul întâlnit în orașe din Suedia și Norvegia, a fost prezentat la Focus Tv, de Luminița Colțeanu.

“Avem un proiect de regenerare urbană foarte frumos pentru zona Bălcescu, care, de la CJ până la Parcul Crâng, va fi o zonă de promenadă cu foarte mult spațiu verde, piste pentru bicicliști și multe altele.”

Un alt proiect important de regenerare urbană, la care se lucrează în prezent, vizează cartierul Micro 14.