Actualitate

DSP SE SESIZEAZĂ DUPĂ PROTESTUL MĂMICILOR DE LUNI! Ce reguli epidemiologice au fost încălcate? O nouă manifestație, anunțată pentru vineri

Protestul prin care zeci de buzoieni, adulți și copii, au cerut renunțarea la purtarea măștii de protecție în școli s-a desfășurat cu încălcarea unor reguli epidemiologice prevăzute în ordinul ministrului Sănătății privind împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Este concluzia conducerii Direcției de Sănătate Publică Buzău care după ce a văzut imaginile de luni seara apărute în spațiul public a anunțat că va cerceta modul de organizare al protestului. Cristina Ungureanu a explicat că în timpul manifestației au fost încălcate cel puțin două reguli epidemiologice, impuse de autorități la nivel național, în această perioadă de pandemie de coronavirus.

 „Noi nu am avut nimic scris prin care să ni se solicite un punct de vedere cu privire la modul de organizare al acestui protest, din punct de vedere epidemiologic. Însă, cu siguranță, văzând imaginile în presă, ne vom autosesiza și să vedem ce mai putem face. Am văzut că nu s-a respectat distanțarea fizică. Faptul că acei copilași au fost angrenați într-o horă iarăși nu era normal din punct de vedere epidemiologic. Din start sunt două lucruri pe care ei nu le-au respectat. Vom vedea cine sunt organizatorii și vom vedea ce este de făcut”, a spus Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, pentru sansanews.ro.

Cristina Ungureanu, director DSP Buzău

Protestul de luni seara s-a desfășurat în fața Primăriei Buzău și apoi la Prefectură. În total au protestat aproximativ 70 de persoane, printre adulți fiind prezenți și numeroși copii. Scopul protestului a fost eliminarea regulii privind purtarea măștilor de protecție de către elevi pe parcursul cursurilor școlare.

”Sperăm să obținem cel puțin eliminarea măștii.Dreptul copiilor de a merge în pauze, nu doar la toalete. Mi se pare groaznic să stai 6 -8 ore, patru cel puțin, doar în bancă. Din câte am înțeles, copii oricum nu se îmbolnăvesc. Asimptomaticii nu transmit boala. Pentru ce aceste măsuri?”, a spus una dintre mămicile prezente la protestul de luni seara.

De altfel, pe pagina de socializare inițiată de grupul de mămici care a organizat acest protest a fost făcută o nouă postare prin care este anunțată o nouă manifestație. Evenimentul este anunțat pentru vineri, 18 septembrie, la ora 18, tot în fața Primăriei Buzău.

”Noua” școală instituită de curând în România transformă unitățile de învățământ în școli de corecție, așa că trebuie să ne strângem cu toții să protestăm”, este mesajul postat pe grup.

La evenimentul de luni au fost prezente și forțele de ordine care au făcut în permanență recomandări cu privire la respectarea măsurilor de prevenție a virusului SARS-CoV-2. Pe de altă parte, pe fondul prezenței unei număr mare de minori nu s-a putut interveni cu fermitate în scopul impunerii unor măsuri de distanțare sociale. Astfel de proteste au avut loc, luni seara, în mai multe județe ale țării și au avut la bază organizări prin intermediul unor grupuri de mămici formate pe rețele de socializare.