Actualitate

După o vară întreagă de proteste, judecătorii din Buzău revin la lucru. Mesajul transmis de magistrați

Magistrații Tribunalului Buzău au decis suspendarea protestului care a afectat bună parte din activitatea judecătorească. Protestul, început la 1 iunie pentru câteva zile, a continuat pe tot parcursul verii. Acum, odată cu încheierea vacanței judecătorești, s-a decis suspendarea protestelor și reluarea activității.

„Având în vedere că, prin Hotărârea Adunării generale nr.3/2023, la nivelul Tribunalului Buzău, a fost adoptată, ca formă de protest, suspendarea activităţii de judecată cu excepţia cauzelor urgente, formă de protest menţinută prin Hotărârile nr. 4/2023, 5/2023 şi 6/2023, având în vedere că, deşi situaţia de personal a Tribunalului Buzău s-a agravat în perioada ulterioară precedentelor hotărâri, în prezent desfăşurându-şi efectiv activitatea doar 13 judecători (din care un judecător delegat de la altă instanţă) din 32 prevăzuţi în statul de funcţii, luând în considerare şi efectele pe care forma de protest le-a generat până în prezent, prin Hotărârea nr. 7/04.09.2023, Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Buzău a hotărât suspendarea formei de protest”, transmite Tribunalul Buzău printr-un comunicat de presă.

Magistrații au protestat față de preconizatele modificări legate de pensionare şi de statutul magistratului, în contextual în care acestea ar fi putut afecta buna desfășurare a activității instanțelor de judecată, pe fondul lipsei de personal.

În luna iunie, reprezentanții instanței buzoiene arătau că există un deficit de personal de 40%. Încărcătura de dosare pe judecător fiind peste media națională care este, la rândul ei, dublul mediei europene. Anul trecut, fiecare magistrat de la Tribunalul Buzău a avut o medie de 1.130 de dosare. Soluționarea cauzelor a presupus ca magistrații buzoieni să renunțe la unele drepturi, cum ar fi concediile de odihnă.

“Este un volum imens de activitate, gândiți-vă că un dosar presupune un volum mare de acte, necesită foarte mult timp, și am avut un volum de de 1 130 de dosare/ judecător. Efortul este foarte mare. Sunt restanțe, de la an la an se reportează concediile de odihnă, de multe ori sacrificăm timpul liber măcar pentru motivare”, arăta Tribunalul Buzău în luna iunie.

Autorul știrilor

Claudia Toader

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu