Actualitate SĂNĂTATE

Toamna se numără… cazurile de COVID-19! Două focare în județ, program limitat de vizite la Spitalul Județean

Când credeam cu toții că am scăpat de pandemie, apar din nou cazuri de COVID-19. Nu mai puțin de 8 pacienți diagnosticați cu COVID-19 sunt internați în Spitalul Județean Buzău. Printre aceștia, și un copil. Din fericire, în cazul tuturor este vorba despre forme ușoare de boală, care nu pun probleme din punct de vedere medical.

Tocmai pentru că în județ a început să crească numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV2, Spitalul Județean a decis, în urma unei adrese transmisă de Direcția de Sănătate Publică, să ia măsuri speciale pentru a preveni răspândirea virusului.

Astfel, accesul vizitatorilor în spital a fost restricționat, iar purtarea echipamentelor de protecție a devenit obligatorie.

”Programul de vizită în Spitalul Județean de Urgență Buzău a suferit modificări. Accesul aparținătorilor  este permis în intervalul 10.00 – 12.00. Excepție fac secțiile ATI, neonatologie, maternitate și oncologie, unde accesul aparținătorilor este strict interzis. La acest moment, în spital sunt internate 8 persoane cu SARS-CoV2”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

De altfel, în Buzău au fost declarate și două focare de COVID-19 de către DSP. Unul din ele este la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, iar cel de-al doilea a fost declarat la Centrul pentru primirea victimelor violenței în familie din Rm. Sărat.

Oficial, de la 1 iulie a încetat în România starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19. Asta înseamnă că de la data respectivă nu mai există spitale/secții dedicate, pacienții cu COVID-19 putând fi internați în orice unitate sanitară, cu condiția izolării specifice oricărei boli infecțioase respiratorii. De asemenea, a încetat funcționarea centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, iar personalul medico-social nu va mai primi sporuri speciale, deoarece COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită. Începând cu aceeași dată, nu se mai eliberează certificatele electronice de vaccinare împotriva COVID-19.

Totuși, există recomandări venite de la specialiști, care trebuie respectate.

”Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani. Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.