Actualitate

După pandemie, operatorii de turism din Sărata Monteoru primesc o nouă lovitură. Ce ar trebui făcut pentru revigorarea turismului

Operatorii de turism din cea mai cunoscută stațiune din Buzău, Sărata Monteoru, nevoiți să facă față unor situații dificile pentru a atrage turiștii în zonă și pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire. Loviți dur de pandemia de coronavirus, acum, odată cu ridicarea restricțiilor, proprietarii de pensiuni sperau ca situația să se schimbe și în sfârșit vizitatorii să le treacă pragul în număr cât mai mare. Însă, realitatea este alta. Vremea capricioasă de la începutul verii, cu ploi aproape în fiecare zi, a redus numărul turiștilor.

Anul trecut, afacerile proprietarilor de pensiuni și hoteluri din stațiunea balneară Sărata Monteoru au fost serios afectate de pandemie. În plin sezon estival, când de obicei stațiunea devenea un furnicar, multe dintre pensiuni au rămas închise, din cauza costurilor ridicate pentru respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie. Iar pe timpul iernii, stațiunea a fost pur și simplu pustie. Acum, când situația epidemiologică a permis deschiderea piscinelor și revenirea aproape la normalitate, operatorii de turism se confruntă cu o altă problemă. Ploile care au căzut aproape în fiecare zi în luna iunie i-au ținut departe pe turiști.

“Piscinele cu apă sărată sunt deschise, unele chiar din luna mai, dar acum și ștrandul, și piscinele investitorilor privați sunt deschise și așteaptă persoanele care vor să vină pentru tratament sau pur și simplu vor să-și revigoreze organismul, să se pregătească pentru toamnă. Unitățile de cazare și alimentație publică, adică hoteluri, pensiuni, restaurante, sunt toate deschise, dar, stațiunea nu are încă turiștii din anii 2018-2019. Efectele pandemiei se fac încă resimțite, și probabil le vom resimți din plin și în acest sezon de vară mai ales că a fost întârziat din cauza vremii”, a declarat la Focus Tv Cristina Partal, președintele ANTREC Buzău.

Pentru a convinge turiștii să vină la Monteoru și să petreacă măcar câteva zile într-o zonă cu peisaje de poveste și cu apă benefică pentru organism, indiferent de starea vremii, este nevoie de noi investiții, atrag atenția operatorii de turism. Investiții care să pună la dispoziția vizitatorilor o paletă bogată de activități pentru zilele ploioase, în care nu se pot bucura de apa sărată din piscinele exterioare.

“Am putea să ne pregătim, măcar la Sărata Monteoru, care aduce cei mai mulți turiști pentru județ, să facem variante de petrecere a timpului liber în condiții de vreme nefavorabilă. Oamenii ar fi venit la Sărata Monteoru dacă ar fi găsit o modalitate de petrecere a timpului liber, că nimeni nu pleacă de acasă doar să mănânce și să doarmă, vrea să vadă ceva, să facă ceva. Și atunci, la Sărata Monteoru nu există nimic de văzut, și mai nimic de făcut. Chiar și parcul de aventură, care este foarte bine pregătit, în momentul în care plouă, trebuie să închidă. Ce facem dacă vor mai fi astfel de sezoane, dacă vor mai fi astfel de săptămâni? Poate ar trebui să facem o variantă de spațiu închis în care turiștii să ajungă și să vadă ceva, să exploreze, să descopere, să cunoască. Poate un mic muzeu, o colecție, o expoziție permanentă.”

Este nevoie ca atât afaceriștii locali cât și decidenții din turismul buzoian să discute și să pună la cale o adevărată strategie pentru revigorarea turismului și susținerea stațiunii care atrage cei mai mulți vizitatori în județ, mai spune Cristina Partal, președintele ANTREC Buzău.

“În acest moment, serviciile de agrement sunt zero la Sărata Monteoru, ceea ce nu aduce niciun fel de mândrie decidenților din turismul buzoian. Ar trebui să ne gândim la o strategie sau să punem la cale un plan de implementare a unor activități de sezon și extra sezon în interior, pe vreme nefavorabilă. Ce facem noi cu acești turiști? Fiecare investitor privat are variante inhouse, adică o sală de lectură, un mic spectacol, o degustare de ceai sau vin, dar nu e de ajuns.”