Ruinele castrului roman de la Pietroasele, cercetate încă din anii ’70, și, ulterior, în 2009, când lucrările la Drumul Vinului au condus la decopertarea șoselei și scoaterea la lumina a unei părți importante din zidul vechii așezări, vor fi puse în valoare.
După mai bine de un deceniu de când edificiul cu hipocaust a fost scos la lumină, potențialul turistic al acestei descoperiri va fi valorificat. Consiliul Județean a preluat terenul sitului de la Ministerul Culturii și a inițiat un proiect de conservare și realizare a unui muzeu de sit. Investiția, în valoare de peste 20 de milioane de lei, ar urma să transforme zona într-un muzeu precum cel al Bazilicii Paleocreștine de la Niculițel.
Ce valoare au descoperirile arheologice de la Pietroasele
Castrul roman este, de fapt, o construcție de tip roman, ridicată la nord de Dunăre, în timpul recuceririi Daciei, și se presupune că a fost folosită de un comandant de legiune care era nepot al Împăratului Constantin cel Mare (306-337 , anii domniei sale). Într-un raport preliminar de cercetare arheologică, se arată că:
”edificiul cu hipocaust / băile romane de la Pietroasele este / sunt o construcţie impresionantă, expresie de înaltă ţinută a arhitecturii imperiale romane din secolul IV d. Chr. Dispunând de un ingenios sistem de încălzire centrală, de pardoseli din plăci de marmură albă, cu pereţii finisaţi cu tencuială colorată – opus signinum – şi pictaţi in fresco într-o gamă coloristică impresionantă, cu ferestre închise cu vitralii realizate din plăcuţe de sticlă colorată unite prin rame de plumb, cu bazine de apă caldă, apă rece şi bazinete pentru proceduri medicinale speciale sau pentru uzul personajelor de seamă din sistemul castrului de la Pietroasa şi al Brazdei lui Novac de Nord, clădirea, de o ţinută remarcabilă, a fost ridicată, probabil, pentru folosinţa comandantului castrului de la Pietroasele şi a sistemului de apărare ridicat după recucerirea teritoriului nord – dunărean de către Constantin cel Mare, comandant care, credem, a fost chiar Dalmatianus, nepotul lui Constantin cel Mare, atestat pe funcţia de comandant al sistemului care se chema ripam Ghoticam / malul gotic în anul 335 p.Chr….Castrul şi edificiul cu hipocaust de la Pietroasele constituie unicul ansamblu roman din secolul IV p.Chr. de asemenea amploare existent la distanţă de peste 100 km de Dunăre în interiorul teritoriului dacic, monument unicat pe tot teritoriul fostei Dacii. ”
Cum arată planurile de amenajare a unui muzeu
Consiliul Județean a refăcut documentația pentru obținerea unei finanțări care să permită amenajarea unui muzeu la Pietroasele. Ministerul Culturii a cedat administrației județene suprafața de peste 3000 mp a castrului, la care se va adăuga un teren de circa 1700 mp, suprafață pe care CJ Buzău o achiziționează de la un localnic.
Terenul astfel întregit se află chiar în vecinătatea podului de pe drumul județean care supratraversează castrul. Acolo, se va realiza o amenajare asemănătoare cu muzeul paleocreștin de la Niculițel. Dedesubt se vor păstra ruinele castrului care vor fi acoperite de o structură de protecție. Peste aceasta, va exista o amenajare peisagistică, o grădină de inspirație romană. Consiliul Judeșean are în plan și amenajarea unui șantier arhoelogic demonstrativ pentru copii, în vecinătatea castrului conservat.
Adaugă comentarii