Actualitate SĂNĂTATE

După zile întregi de coșmar, ambulanțierii au parte de o perioadă ceva mai liniștită. Timpii de așteptare s-au redus semnificativ

După o bună perioadă în care angajații Serviciului de Ambulanță Județean Buzău au muncit mai mult ca niciodată, având liste lungi cu solicitări în așteptare, pentru că nu mai făceau față numărului ridicat de pacienți care aveau nevoie să fie transportați la spital sau care cereau să fie testați COVID-19, situația pare să revină ușor, ușor, la normal. În ultimele zile, numărul infectărilor a scăzut, astfel că și  ambulanțierii au reușit să răspundă rând pe rând tuturor apelurilor. Iar în prezent, ambulanțele ajung la solicitări la scurt timp după apel, a anunțat la Focus Tv prefectul Daniel Țiclea.

“Strict pe infectări, vestea bună ar fi că avem raportate 150 de infectări în ultima zi, din 813 teste, o rată de infectare de 20 %. De asemenea, o altă veste bună este că activitatea la Ambulanță este în totalitate în regim normal, deși specificul zilei este că a crescut foarte mult numărul de solicitări prin 112 pentru testare. Suntem în bună gestiune, nu prezintă probleme deosebite. Ambulanțele ajung la timp, în aceeași zi, nu mai sunt întârzieri ca săptămâna trecută.”

Dacă la Ambulanță apele s-au mai liniștit, nu același lucru se întâmplă în spitale. La Spitalul Județean, de pildă, numărul de prezentări se menține ridicat. Zilnic, la UPU ajung zeci de pacienți cu simptome de COVID, mulți cu o stare de sănătate precară, având nevoie de oxigen.

“Din păcate, aceste scăderi sau situația stabilă nu se oglindește deocamdată în spitale. În continuare asediul asupra spitalului continuă. Astăzi, la Spitalul Județean am avut inclusiv prezentări de pacienți în mașina proprie dar au fost preluați imediat, n-au staționat în curte. Avem în continuare mare aglomerație în UPU, avem în continuare paturi pentru bolnavii COVID în zona TESA a Spitalului Județean, nu avem locuri libere la ATI și avem doar 3- 4 paturi cu oxigen libere. Paturi fără oxigen sunt mai multe dar, din păcate, prezentările sunt de cazuri foarte grave.”

Marți, 9 noiembrie, în județul Buzău se înregistrează o rată de incidență a cazurilor COVID de 6,61 la mie, în scădere față de săptămâna trecută, cu 3 015 cazuri pozitive în ultimele 14 zile. Municipiul Buzău  are o rată de 9,00 la mie.