Actualitate

E loc și de mai bine! Cum crede Teodor Cârdei că se poate dezvolta turismul în Buzău

De zeci de ani, 27 septembrie este data la care este marcată Ziua mondială a turismului. Anul acesta, una dintre temele acestei zile este “Regândirea turismului”, ce se poate face pentru a promova pe deplin obiectivele turistice din fiecare zonă.

La capitolul obiective turistice, județul Buzău are cu ce se lăuda. Când vine vorba însă despre exploatarea și punerea acestora în valoare, lucrurile stau cu totul altfel. Vulcanii noroioși, trovanții de la Ulmet sau Lacul Vulturilor sunt câteva obiective care ușor, ușor, de câțiva ani, au început să fie cunoscute și să atragă un număr mare de turiști. Dar, în niciun caz nu atât de mulți în raport cu valoarea acestora. În plus, sunt nenumărate minuni ale naturii și locuri poate unice în țară, de o frumusețe aparte, cunoscute doar de oamenii locului.  Mai este mult de lucru când vine vorba despre infrastructură, despre punerea în valoare a comorilor cu care natura a înzestrat județul sau atragerea turiștilor. Pe de altă parte, sunt necesare reguli stricte pentru protejarea naturii.

Teodor Cârdei, un împătimit al muntelui, fost silvicultor care și-a petrecut zeci de ani străbătând fiecare colț din Munții Siriului, privește cu durere în suflet cum pajiștile de pe vârful muntelui, altădată călcate doar de câte un grup, două de călători pasionați de drumeții montane, care luau la pas, cu rucsacul în spate, potecile muntelui, au ajuns să fie brăzdate de roțile mașinilor de teren și ale ATV-urilor.

„Eu căram ca melcul cum își cară cochilia, căram cu rucsacul mâncare și pentru două săptămâni. Mâncam la stână, era plăcut. Acum, pe muntele Siriu, la Lacul Vulturilor, se ajunge cu ATV-ul, cu mașina de teren. Oamenii, când văd undeva un drum bătut cu mașina, se bagă pe acela. Deja sus, pe vârf, au făcut focul. Nu este în regulă deloc. Nu sunt niște reguli pe munte. Păi să vă spun, în Elveția sunt dotați cu elicoptere, cu de toate, cu camere. Dacă pe traseu, pe jos, mergi pe potecă și dacă te-ai abătut 200 de metri că ai văzut tu pe acolo un târșar, ceva pe acolo, te află și te-au rupt din amenzi”, a declarat, la Focus TV, Teodor Cârdei.

Nu doar autoritățile, ci și operatorii din turism ar trebui să acorde o atenție deosebită serviciilor pe care le oferă pentru a fi siguri că au găsit rețeta succesului care să le aducă un număr însemnat de turiști, arată Teodor Cârdei, care dă exemplul unui sector ce a înregistrat o dezvoltare spectaculoasă în ultima perioadă. Pe lângă Lacul Vulturilor, turismul a început să cunoască o dezvoltare în nordul județului odată ce au început să fie exploatate apele repezi de munte ale râului Buzău. Aproape în fiecare weekend, amatorii de adrenalină ajung pe malul râului, la Nehoiu, lansează bărcile la apă, pe un traseu perfect pentru un astfel de hobby. Interes există, însă când vine vorba despre unitățile de cazare, lucrurile pot fi mult îmbunătățite, subliniază Teodor Cârdei.

„Zona Nehoiu are căutare cu raftingul. Raftingul a adus foarte mulți turiști străini. Inițial, au venit pentru prima dată niște tineri din Brașov care fac rafting dintotdeauna, s-au inițiat și nehoienii și și-au făcut o firmă de rafting și o pensiune. Este drăguță treaba și aduce lume. În schimb, cam prost cu cazarea. Băieții aceștia, de exemplu, cu rafting-ul stăteau tocmai la pensiune la Valea Lupului. Și cu pensiunile acestea, eu m-am uitat așa la prețuri. Îi înțeleg că a fost pandemia, nu s-a prea circulat, dar prea flămânzi de bani. Nu se poate. Aceleași prețuri ca în vest este prea mult. Adică trebuie să se gândească la faptul că vine un român pe care nu-l consideră cu aceleași venituri pe care le are unul din vest. Este prea mult”, a adăugat Teodor Cârdei.

Teodor Cârdei, fost silvicultor, cândva paznic de vânătoare la cantonul de la Lacul Vulturilor, este o fire activă, un iubitor al naturii, mai ales al muntelui. Cunoaște nu doar munții din Buzău și din țară, ci și de peste hotare, călătorind frecvent în Elveția și nu numai.

SURSA FOTO Fb/ Teodor Cârdei