Actualitate

Exclusiv! Situație alarmantă: mii de buzoieni din evidențele AJOFM nu au avut niciodată contract de muncă

O statistică întocmită de Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău arată cât de mari sunt problemele cu care se confruntă piața forței de muncă din Buzău. Situația este atât de gravă încât directorul Ionel Tociu crede că nu ar fi exclus ca, în curând, să se ajungă ca marii agenți economici să se gândească inclusiv să-și mute capacitățile de producție. Totul din cauza lipsei forței de muncă.

Ionel Tociu

Practic, spune Ionel Tociu, Buzăul a ajuns la momentul în care efectiv nu mai are oameni dornici să muncească deși, paradoxal, are mii de oameni în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Ionel Tociu

Este vorba despre acei oameni care primesc venitul minim garantat și care, potrivit unei situații întocmite pe baza datelor din REVISAL, nu au un loc de muncă în prezent dar, culmea, nu au avut niciodată. Concret, nu au fost niciodată angajați, nu au avut niciodată un contract legal de muncă. Iar cifrele sunt alarmante. Nu mai puțin de 5000 de persoane din cele aproape 7500 aflate în evidențele AJOFM.

Ionel Tociu, directorul AJOFM, a explicat, pentru sansanews.ro, că este vorba despre 2700 de bărbați și aproape 2300 de femei, iar cei mai mulți au vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. În ceea ce privește locul de domiciliu al acestor persoane care nu au avut niciodată un contract de muncă legal, aceeași situație întocmită de AJOFM arată că majoritatea sunt din mediul rural, respectiv peste 3600 și doar aproape 1400 locuiesc în orașe.

Ionel Tociu

O explicație pentru acest fenomen ar fi și faptul că majoritatea locurilor de muncă sunt în municipiul Buzău, iar cei care locuiesc la țară ar trebui să facă naveta până la serviciu, iar costul transportului și timpul petrecut pe drum îi determină să renunțe. Cu alte cuvinte, preferă să muncească cu ziua, în agricultură sau pur și simplu să se descurce cum pot în timp ce primesc venitul minim garantat.

Ionel Tociu spune că situația ar trebui să fie tratată cu foarte mare seriozitate și elevii îndrumați către școlile de meserii, către specializări cerute de piața forței de muncă, pentru că, altfel, economia județului ar putea avea mult de suferit în viitor.