Actualitate

E oficial: bubuitura de aseară a fost un boom sonic! Misterul persistă însă, pentru că nu e clar de ce s-a produs

Scenariul care conturat încă de aseară, după ce două județe, respectiv Buzău și Brăila, au fost zguduite la propriu de un zgomot puternic, ce a făcut să vibreze clădiri și chiar să spargă geamuri, este acum confirmat de Statul Major al Forțelor Aeriene: a fost, într-adevăr, un antrenament de aviație și s-a produs un boom sonic. De altfel, Șansa News confirmase încă se aseară, citând surse oficiale, ce a fost bubuitura care a speriat mii de oameni.

Acesta a fost provocat de aeronavele Eurofighter 2000 Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, care au putut fi admirate în week-end și la mitingul aviatic de la Boboc. Acestea au participat, seara trecută, la un antrenament complex. Sursa citată precizează că zborurile cu viteză supersonică au respectat toate reglementările în vigoare. În aceste condiții însă, misterul e doar parțial elucidat, pentru că se știe ce a fost, dar nu există și o explicație.

” Luni, 19 iunie, aeronave Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Forțelor Aeriene Italiene, care sunt dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană întărită, sub comandă NATO, au executat, în jurul orei 21, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică, în zona de centru și sud-est a României.  Antrenamentele au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfășurate în spațiu aerian special rezervat – deasupra nivelului de zbor 330 (33 000 FT / 10 000 m), sub control radar.  Menționăm că executarea zborurilor în regim de viteză supersonică reprezintă o etapă esențială în pregătirea piloților militari. Misiunile de acest tip sunt executate în acord cu prevederile manualelor de instruire în zbor specifice aeronavelor supersonice, respectarea plafonului de zbor de minimum 10 000 m asigurând desfășurarea zborurilor în condiții de siguranță atât pentru echipaje, cât și pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Aeriene.

Totuși, o explicație a situației ar putea fi reprezentată de condițiile atmosferice din momentul antrenamentului. Ce este boom-ul sonic, AICI.