Actualitate

(FOTO&VIDEO) Fostul Jeep al lui Radu Mazăre și o ambulanță militară americană au fost aduse la Buzău. Cum arată și ce vechime au

Weekend-ul trecut, la Poiana Pinului, pasionații de retro mobile au făcut un adevărat show. 20 de proprietari de mașini unicat au reușit să se adune pentru o expoziție în care pasiunea, adrenalina și iubirea pentru vehicule care apar doar în filme se împletesc armonios și în realitate. Timp de trei zile, mașinile au fost parcate într-o poiană a județului, iar proprietarii au răspuns cu zâmbetul pe buze curiozităților venite din partea turiștilor.

Demonstrațiile lor, dar și povestea care stă la baza achiziționării vehiculelor retro sunt foarte interesante, mai ales că majoritatea au făcut eforturi susținute pentru a deține cheile autoturismelor. Mare parte dintre ele au fost readuse la viață doar cu ajutorul pasionaților, procurându-le din bazele armatei, unde se aflau într-o stare avansată de uzură.

Unul dintre vehiculele care au atras atenția este Jeep-ul Willys din 1950, care a aparținut lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Actualul proprietar este un buzoian care își dedică mare parte din timp îngrijirii mașinii. Jeep-ul are doar piese originale, achiziționate de proprietar direct din America.

Întreținerea vehiculului este extrem de costisitoare dat fiind faptul că necesită un ulei special, luat din America, pe care proprietarul îl poate folosi doar 5500 de kilometri, după care trebuie să schimbe toate filtrele. În plus, orice piesă care trebuie schimbată vine la pachet cu alte sume cheltuite, care nu sunt deloc de neglijat.

O altă vedetă a grupului a fost o ambulanță militară retro. Mașina a fost recondiționată în urmă cu 5 ani în Grecia, iar acum a făcut furori la expoziție, fiind cea cu vechimea cea mai mare, având peste 70 de ani. Anterior era folosită pe câmpul de luptă și avea lampă de operație, ventilatoare și încălzire.

În prezent mașina nu se mai deplasează foarte mult, actualul proprietar fiind un influencer care o folosește pentru clipurile sale încărcate pe rețelele de socializare. Însă, pentru expoziția retro de anul acesta, mașina a fost adusă pe platformă de la București până la Buzău, iar din municipiu aceasta a mers pe propriile roți.

În prezent, în România există aproximativ 8000 de vehicule retro, dintre care doar 80 sunt militare. Este pentru prima oară când expoziția retro a avut loc în Buzău, anterior fiind găzduită de județul Argeș, doi ani la rând. Despre expoziție, Șansa News.ro a adus detalii AICI.