Actualitate SĂNĂTATE

E OFICIAL! Spitalul CFR va primi pacienți COVID. Câte locuri vor fi amenajate

După luni bune de demersuri și discuții, Spitalul CFR Buzău va găzdui curând pacienți infectați cu coronavirus. Primii bolnavi ar putea ajunge la Spitalul CFR chiar de săptămâna aceasta. Anunțul a fost făcut în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, de medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Medicul epidemiolog a declarat că au fost urmați toți pașii necesari, urmând să fie încheiat un ultim protocol în zilele următoare. Secția de Boli Interne a Spitalului CFR va fi transformată în secție suport COVID și va fi prevăzută cu 30 de paturi. Aici vor fi internați doar pacienți cu forme ușoare și medii de boală. Pacienții vor fi evaluați de medici și vor beneficia de investigații la Spitalul Județean Buzău, ulterior fiind internați la Spitalul CFR.

“Locurile din spital sunt destul de puține pentru solicitările și nevoile pe care le avem, am dori să introducem în circuit Spitalul CFR care ne ajută cu spațiul doar și cu personalul încadrat în secție, urmând ca toate investigațiile de laborator să le facem prin Spitalul Județean. Deja lucrăm la acest aspect, suntem destul de departe. Mai avem de semnat un protocol cu ei și spitalul va trebui să își înceapă activitatea. Acolo va fi un pneumolog pe care înțeleg că spitalul de la Galați l-a primit deja ca și personal de ajutor în această perioadă. Vom direcționa acolo formele ușoare și medii care, totuși, din punct de vedere al unor afecțiuni cronice ridică probleme de monitorizare.”

Astfel, ar fi o chestiune de zile până când la Spitalul CFR vor ajunge primii pacienți confirmați cu coronavirus.

“Sperăm să fim gata cu totul săptămâna aceasta. Vor fi acolo până la 30 de pacienți. Investigarea se va face la nivelul Spitalului Județean, prin UPU, după care ei vor fi direcționați către această unitate.”

Secția de la Buzău a Spitalului CFR Galați a fost desemnată de Ministerul Sănătății secție suport COVID. Luni de zile, însă, toate demersurile efectuate de autorități pentru amenajarea spitalului au fost sortite eșecului. Inițial, oficialii din Galați s-au împotrivit acestui demers, ulterior a apărut o problemă cu privire la aparatul de radiologie de la Spitalul CFR Buzău, un aparat nefuncțional. În cele din urmă, toate problemele au fost rezolvate, astfel că buzoienii confirmați cu coronavirus și care necesită supraveghere medicală vor putea fi internați la Spitalul CFR.
Județul Buzău are 6050 de bolnavi COVID-19. 4520 s-au vindecat, însă 149 au decedat.