Actualitate

ECOGEN EXECUTĂ PRIMĂRIA PENTRU 1,1 MILIOANE DE EURO AVALIZATE DE FOSTUL PRIMAR! Toma acuză paralizarea activității! Comentariul lui Boșcodeală

De săptămâna viitoare, activitatea Primăriei Municipiului Buzău riscă să fie paralizată. Motivul: conturile municipalității ar putea fi blocate în condițiile în care Primăria a fost notificată să achite suma de 1,1 milioane euro în conturile a două bilete la ordin avalizate de autoritățile locale în anul 2010. Municipalitatea spune că nu va plăti această sumă, pe de o parte pentru că nu are fondurile necesare, pe de altă parte pentru că e un proces pe rol iar instanța va decide, în final, dacă municipalitatea e obligată să achite această sumă.

Primarul Constantin Toma spune că totul a pornit după ce, în urmă cu mai bine de 10 ani, societatea care a preluat CET BUzău a contractat un credit bancar garantat de Primărie pentru a achita tocmai contravaloarea obiectivului. La acest moment, două rate ar mai fi de achitat însă Ecogen a intrat în insolvență iar banca cere banii Primăriei. O notificare în acest sens a ajuns marți pe adresa Primăriei Buzău și prevede că în cazul în care municipalitatea nu va achita 1,1 milioane euro în termen de 5 zile, se va trece la executare silită. Ceea ce înseamnă că toate conturile municipalității ar urma să fie blocate.

Am primit o notificare de plată din partea unei bănci prin care ne obligă să plătim datoria pe care o avea Ecogen Eenrgy la bancă, respectiv ultimele două bilete la ordin avalizate de Primăria Buzău. vorbim de o valoare de 1,1 milioane euro și acest lucru ne va afecta foarte, foarte mult. Dl primar Constantin Boșcodeală și-a asumat răspunderea și a semnat în numele Consiliului Local Municipal, deci a decis să ia niște hotărâri. A semnat acest document cu banca și nu avea voie, era numai competența Consiliului Local Municipal.Conturile noastre în cinci zile vor fi blocate toate, iar orice bănuț care intră în cont va fi executat. avem foarte multe probleme pentru că s-au încasat foarte puțini bani. avem inclusiv riscul de a nu se putea plăti salariile, gunoiul de pe stradă, nu mai vorbesc de reparații și investiții prognozate. În fiecare zi ai plăți, o asemena sumă va însemna cel puțin până în iulie foarte multă suferință”, a declarat primarul Constantin Toma.

 Astfel, activitatea Primăriei Buzău va intra într-un blocaj total. Primarul Constantin Toma susține că nu cade în sarcina Primăriei plata sumei de 1,1 milioane euro și în plus, Primăria Buzău se judecă în instanță cu banca respectivă,  primul termen în proces fiind programat pe 11 iunie.

”Din documentele pe care le-am atașat și la dosar, dovedim că dl primar Boșcodeală și-a depășit competențele. În niciuna din Hotărârile Consiliului Local nu a fost aprobat ca obligație a noastră de plată să se realizeze în situația în care Ecogen refuză să plătească sau este în insolvență.”, a mai declarat Toma.

Pe de altă parte, modul în care creditul Ecogen a fost garantat cu bilete la ordin avalizate de Primăria Buzău face obiectul unei cercetări DNA după o plângere penală depusă de actualul primar al Buzăului, Constantin Toma.

Contactat telefonic de reporterii șansanews.ro, fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală a declarat: ”Nu dau reacție la cele spuse de domnul Toma, nu sunt persoană publică, dar dacă mă întrebați pe mine vă spun: el numai prostii debitează”.