Actualitate

RAM BUZĂU SE APROPIE DE FALIMENT! Nu mai sunt bani!

RAM Buzău, tot mai aproape de faliment. Actuala Regie Autonomă va intra în insolvență, va fi înființată o nouă societate care să se ocupe de distribuirea agentului termic în municipiu iar sistemul de termoficare va fi total regândit. Toate aceste schimbări vor afecta inclusiv angajații RAM, o parte dintre ei urmând să își piardă locurile de muncă.

Situația grea în care se află RAM Buzău, o societate cu datorii istorice uriașe și pierderi importante, a fost semnalată de primarul Buzăului, Constantin Toma, încă de la preluarea mandatului. Nici pe parcurs, Regia nu a găsit vreo soluție pentru a reveni pe linia de plutire. Mai mult, numărul clienților a scăzut drastic iar pierderile au rămas ridicate. În acest context, recent, primarul Constantin Toma a cerut consilierilor locali aprobarea pentru ca RAM Buzău să intre în insolvență.

Am solicitat Consiliului Local, în penultima ședință, aprobarea pentru ca acest RAM să intre în insolvență pentru că nu mai putea continua din cauza datoriilor și pierderilor enorme., a declarat primarul Constantin Toma.

Între timp, se caută soluții pentru ca în iarna viitoare puținii clienti ai sistemului centralizat de încălzire să aibă căldură și apă caldă. Autoritățile au în plan înființarea unei noi societăți mult mai performante care să preia activitatea de producere și transport a agentului termic în casele buzoienilor rămași racordați la sistemul centralizat. Noua societate ar urma să fie denumită RAM TERMO VERDE SA și ar avea doi acționari: Municipiul Buzău și Urbis Serv SRL Buzău. Pentru început, la iarnă, autoritățile intenționează să mențină neschimbat prețul gigacaloriei.

” Cu siguranță vom avea avea sistem centralizat….De astăzi a intrat în dezbatere publică un proiect privind înființarea unei alte societăți, pentru a avea o rezevă, în condițiile în care cu foarte mare probabilitate RAM-ul nu va putea trece prin Tribunal un plan de reorganizare. Noua societate va prelua ce este viabil de la actuala Regie Autonomă.”  a adăugat edilul șef.

Cu alte cuvinte, se încearcă o reducere substanțială a costurilor pe care le presupun producerea și distribuirea agentului termic, reducere care îi va afecta pe actualii angajați ai RAM ului. O parte dintre cei circa 80 de salariați care în prezent sunt în șomaj tehnic, nu se vor mai întoarce la serviciu. Însă șomajul i-ar putea viza și pe alți angajați.

“ Vor fi reduceri de costuri foarte, foarte mari. Se va rămâne, de exemplu, cu doar maxim o treime din toți angajații RAM- ului. Deocamdată, mai bine de jumătate din oameni sunt în șomaj tehnic, dar șomaj tehnic neplătit de Guvern pentru că nu îndeplineam condițiile. Marea majoritate nu se vor mai întoarce la serviciu. Problema este că nu mai sunt bani, s-o spunem foarte clar. “, a declarat primarul Constantin Toma.