Actualitate

Economie la Muzeul Județean. Ușile se închid, de astăzi, mai devreme

Măsuri luate de reprezentanții Muzeului Județean Buzău pentru a reduce, pe cât posibil, costurile în perioada următoare, mai ales ținând cont de explozia prețurilor la utilități. Reprezentanții instituției de cultură au făcut calcule pentru a vedea cum pot reduce cheltuielile și au decis că cea mai bună soluție ar fi modificarea programului de vizitare a expozițiilor. Mai exact, începând cu data de 1 noiembrie și până la sfârșitul lunii martie anul viitor, sediile Muzeului Județean Buzău vor putea fi vizitate până la ora 16.

„În cadrul ultimului Consiliu de Administrație al Muzeului Județean Buzău am decis ca, între 1 noiembrie acest an și 31 martie 2023 să reducem cu o oră – pentru că despre asta este vorba – programul de vizitare la toate sediile Muzeului în ideea în care știm bine, noaptea devine puțin mai lungă și asta necesită ca iluminatul tehnicii și iluminatul de vizitare să funcționeze mai mult decât  în mare parte a anului și am decis să reducem acest timp de vizitare cu o oră adică Muzeul nu va mai putea fi vizitat până la 17:00, ci va putea fi vizitat până la orele 16:00.”, a declarat directorul muzeului, Daniel Costache.

Prin scurtarea programului cu o oră în fiecare zi, reprezentanții instituției de cultură estimează că vor realiza o economie de cel puțin 10 000 lei în comparație cu cheltuielile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

„În toate zilele de vizitare a Muzeului Județean Buzău inclusiv în weekend, toate sediile muzeului pentru că am realizat un calcul matematic legat de consumul pe care îl avem în acest interval, chiar dacă în cea mai mare parte a spațiilor expoziționale iluminatul funcționează pe LED și și este acționat de senzori de prezență, economia care se va face, ținând cont și de prețurile la energia electrică, va fi una demnă de luat în seamă.”, a adăugat Daniel Costache.

Pe de altă parte, o analiză făcută de reprezentanții muzeului arată că cei mai mulți vizitatori sunt între orele 10:00 și 14:00. Iar în perioada sezonului rece, la toate sediile muzeului ajung puțin sub 5 000 de persoane, iar dintre acestea doar 0,2 la sută între orele 16 și 17.

Noul program va fi valabil atât pentru sediul central al Muzeului Județean Buzău, cât și pentru Casa Vergu Mănăilă și Muzeul Chihlimbarului de la Colți.

Sursă foto: Facebook / Muzeul Judetean Buzau • Buzau County Museum