SĂNĂTATE

EFECTELE NEBĂNUITE ALE COVID-19! Firmele refuză lucrările în secțiile prin care au trecut pacienți infectați

Extinderea instalației de oxigen în secțiile suport COVID ale Spitalului Județean Buzău- Pneumologie și Boli Infecțioase, este o necesitate, dacă nu o urgență. Este nevoie ca instalația oxigen să fie dusă în cele două secții COVID pentru că sunt din ce în ce mai mulți bolnavi care au probleme grave de respirație și fără masca de oxigen nu pot trece prin boală. Însă apar probleme în derularea lucrărilor. De pildă, firmele care ar putea să se ocupe de lucrări bat în retragere când aud că trebuie să trimită muncitori în secția în care sunt cazați bolnavi de COVID-19.

Secția Pneumologie este deja prevăzută cu oxigen. Însă, nu este de ajuns. Cum consumul este foarte ridicat, medicii specialiști au solicitat suplimentarea cu baterii cu capacitate de încă 2 – 4 000 l. Și la Boli Infecțioase este nevoie de instalație de oxigen. Reprezentanții Spitalului Județean au realizat deja o primă licitație pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de lucrare.

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian

Ar putea urma o nouă licitație, însă nu este deloc simplu. Pentru extinderea instalației va fi nevoie să se lucreze în condiții speciale, trecându-se chiar prin secția în care sunt cazați pacienți confirmați cu coronavirus.  Condițiile în care se va lucra, într-o secție pentru pacienți COVID-19, au determinat firmele de specialitate chiar să facă un pas înapoi, refuzând contractul. Dezvăluirea a fost făcută în direct la Focus Tv de managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian. Managerul a precizat că dacă în cele din urmă nu se va găsi o firmă care să se ocupe de această instalație, atunci lucrarea va fi realizată cu angajații Spitalului Județean.

“ Va fi o lucrare pe repede înainte, sper ca în 3 săptămâni fie gata. Problema este că se intră într-un spațiu COVID, cei care lucrează vor sta cu combinezoane și multe firme care fac astfel de lucrări refuză să vină în secțiile COVID exclusiv. Se va face dezinfecția totală a spațiilor respective, dar foarte multe firme refuză din start să intre, chiar dacă s-a făcut dezinfecția. Dar o vom face, iar dacă firmele tot refuză lucrarea, o vom face cu oamenii noștri, dar va dura mai mult.”, a declarat la Focus Tv, managerul Claudiu Damian.