Actualitate Social

Elevii de la LPS, proiect special pentru copiii internați în Spitalul Județean. Buzoienii, așteptați în Crâng să “dăruiască zâmbete”

Sursa foto Fb/ Gabriela Vioreanu

Dăruind fiecare cât de puțin, putem ajuta copiii aflați pe patul de spital să uite că sunt departe de casă! Este ceea și-au spus elevii și profesorii Liceului cu Program Sportiv, hotărâți ca an de an să ajute la dotarea Secției Pediatrie a Spitalului Județean cu cărți de povești sau de colorat, creioane colorate și multe alte materiale care să le facă zilele mai senine micilor pacienți.

Proiectul a pornit de la experiența personală a unui cadru didactic din liceu. Gabriela Vioreanu a ajuns, în urmă cu câțiva ani, într-un salon de la Pediatrie și a văzut cât de greu este pentru un copil să își umple timpul pe perioada internării. Acela a fost momentul în care și-a spus că trebuie să facă ceva pentru a schimba situația. Așa că a pus la punct acțiuni de strângere de fonduri iar cu banii strânși de la buzoienii cu suflet mare a cumpărat diverse cărți și materiale pentru cei mici.

„Eu m-am internat cu nepoțica mea acolo acum câțiva ani, adică am stat o noapte și am observat că dacă vine un copil mai nevoiaș, nu are pe ce să pună mâna. Am zis să dotez cu o bază materială, an de an, dacă aș reuși, aceste saloane. Am reușit doi ani la rând să strâng bănuți și să cumpăr cărți de colorat, cărți de povești, culori, carioci, tot felul de materiale necesare lor pentru a-și petrece timpul liber.”

Astfel de acțiuni caritabile au avut loc doi ani la rând. Pandemia a împiedicat păstrarea tradiției, însă, acum, odată cu ridicarea restricțiilor, colectivul de la LPS reia acțiunea. În ultimele săptămâni, elevii, alături de profesorul coordonator, Gabriela Vioreanu, au muncit și au confecționat măscuțe. Astăzi, 15 mai, începând cu ora 12:00, vor merge cu ele în Parcul Crâng, vor sta de vorbă cu buzoienii care ies la plimbare și le vor oferi produsele realizate de ei în schimbul oricărei sume.

“De fiecare dată am avut succes, acum sperăm să avem și duminică, să nu plouă. I-am mobilizat pe copii, am făcut măscuțe, adică noi cerem donații, dar am vrea să dăm ceva la schimb. Le donăm, adică dacă o persoană vrea să doneze un leu, îi dăm și o măscuță pentru copil, sau pentru nepoțel, sau două-trei, câte vrea să ia.”

În cei doi ani în care cărțile și creioanele achiziționate din donații au ajuns la Pediatrie, micii pacienți s-au bucurat de ele. Dar cum numărul copiilor care au nevoie de îngrijiri în spital este mare, materialele se epuizează, așa că stocul trebuie reînnoit.