Actualitate

Emoție și neputință! Festivitate de absolvire, urmărită prin gard

Situație revoltătoare la cea mai mare școală din municipiul Buzău, într-una dintre cele mai emoționante zile de școală pentru sute de elevi și părinții lor. Ziua absolvirii celor 8 clase a adus tristețe pe chipul multor buzoieni care nu au putut să fie alături de copiii lor. Motivul este unul, considerat de unii dintre ei, discriminator. Părinții care nu au fost vaccinați sau nu au putut prezenta un test PCR negativ, sau dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, nu au avut voie să participe la festivitatea de absolvire organizată în curtea unității de învățământ. Cum erau dornici să-și vadă copiii în ultima zi de gimnaziu, o zi extrem de importantă pentru fiecare elev, părinții nu au putut rămâne acasă și au venit la școală, dar au rămas pe stradă, lipiți de gard, urmărind festivitatea printre găurile gardului.

Dezamăgiți și revoltați de regulile impuse, părinții au surprins momentul în fotografii pe care le-au postat pe internet. Imaginile au devenit virale și au atras sute de comentarii. În timp ce unii părinți le sunt alături, spunând că și ei aveau dreptul să le fie alături copiilor lor, alții recunosc că regulile trebuie respectate.

Marcel Panait, reprezentantul părinților din Buzău, spune că este o situație destul de delicată pentru că și părinții și-ar fi dorit să le fie alături copiilor, dar și organizatorilor le-a fost greu să facă acest triaj.

”Probabil la Școala 11, fiind un număr mare de elevi absolvenți și de părinți însoțitori, din cauza asta a fost creată și o astfel de situație. Au fost reguli clare la Școala 11. Au fost discutate și aceste reguli cu părinții și diriginții claselor și au fost înțelese și acceptate de părinți aceste reguli. La mai multe școli au fost dorințele acestea ale părinților de a le fi alături copiilor. E un gest mai puțin controlat, cu greu de stăpânit. Este emoția absolvirii dar și tulburarea că nu poți să fii acolo, lângă copilul tău”, a spus Marcel Panait, reprezentantul părinților din Buzău.

Domnia sa a spus că  a fost foarte dureros pentru părinții care și-au urmărit prin gard copilul absolvent.

”În primul rând au simțit bucuria absolvirii care le-a fost umbrită de această neputință de a participa fizic. E destul de dureros să te uiți așa la copii, să te îmbulzești la un gard. Era o bună o colaborare mult mai strânsă cu forțele de ordine, să fii intervenit. Nu face cinste o astfel de situație. E durerea părintească”, a mai spus Panait.

Astfel de decizii au fost luate în toate unitățile de învățământ, iar în altele conducerea școlilor a decis ca festivitățile să se desfășoare fără accesul părinților, iar evenimentul să fie postat pe internet.