Actualitate SĂNĂTATE

Emoții pentru doi buzoieni veniți din străinătate, care au ieșit pozitivi la coronavirus. Autoritățile fac teste pentru a vedea dacă OMICRONUL i-a îmbolnăvit

Autoritățile de sănătate publică au trimis pentru secvențierea tulpinilor probe prelevate de la cei doi buzoieni veniți din Suedia și respectiv Anglia, care, ulterior, au fost confirmați pozitivi la coronavirus  atât la testul rapid cât și la testul RT PCR. Trimise la București, probele vor arăta dacă cei doi buzoieni, o femeie și un bărbat, care fac parte din categoria de vârstă 30-40 de ani, sunt infectați cu noua tulpină africană a coronavirusului.

Rezultatele testelor sunt așteptate în 48-72 de ore.

”Cei doi au venit din Suedia și respectiv Anglia, țări colorate în roșu dat fiind rata de infectare de acolo. Au intrat de la început în carantină. Au fost testați la domiciliu cu teste rapide, care au ieșit pozitive. La fel au ieșit și testele RT PCR iar ulterior am trimis probe pentru secvențiere să vedem dacă e vorba de OMICRON. Cei doi sunt asimptomatici și rămân la domiciliu”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.

Pe de altă parte, autoritățile sanitare fac apel la populație să se vaccineze în condițiile în care se preconizează că nu mai e mult și va lovi valul 5 al pandemiei de coronavirus. Din păcate, în zilele de sărbătoare prea puțini buzoieni au mers în centrele de vaccinare pentru a se imuniza.

”În ziua de Crăciun, în tot județul au fost 30 de persoane care s-au vaccinat, cele mai multe din municipiu și pentru doza a doua. În ziua de 26 decembrie, au fost 123 de persoane care s-au imunizat. Înțelegem că în această perioadă lumea nu acordă o importanță maximă acestor tratamente profilactice dar, din păcate, va veni o perioadă în care își vor dori să fi acordat un timp mai mare acestei acțiuni, de a se vaccina.  Să sperăm că lumea va înțelege până la urmă și va merge în centrele de vaccinare pentru a se imuniza, centre care vor fi deschise chiar și în zilele de sărbătoare, după un program stabilit”, a mai declarat dr.Scîntei.