Actualitate

EPIDEMIOLOG: ”Nu cred că cineva din Buzău ar avea motivația să refuze, de teamă, unul din vaccinurile anti COVID-19”

Vaccinarea antiCOVID-19 își încetinește ritmul, iar un semnal de alarmă în acest sens a fost tras chiar de medicul epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scântei. În fața cadrelor didactice, în rândul cărora imunizarea a fost atinsă doar în procent de 50%, adică unul nesatisfăcător din punctul de vedere al specialiștilor în sănătate publică, specialistul de la DSP a spus că la Buzău sunt imunizate zilnic o medie de o mie de persoane, din nou, un număr care nu duce la atingerea rapidă a imunității colective.

În acest sens, Carmen Scântei a ținut să vorbească despre reacțiile adverse înregistrate după vaccinare, indiferent de tipul de ser folosit. Astfel, epidemiologul a subliniat faptul că, deși au fost comunicate, în total 36 de reacții adverse, atât după AstraZeneca cât și după Pfizer, este vorba despre reacții ușoare, pe care personal nu le-ar fi  inclus într-o categorie aparte tocmai pentru că erau simptome așteptate, ca după orice vaccin, la orice vârstă.

”Ceea ce s-a transmis despre complicațiile tromboembolice care apar după anumite vaccinuri, la noi nu au fost probate. La noi, în județul Buzău, avem la AstraZeneca 23 de reacții adverse, reacții foarte ușoare care au fost înregistrate și pe care eu nu le-aș fi notat într-un registru aparte întrucât ele făceau parte din reacțiile așteptate după vaccin. Au fost simptome care au apărut și au dispărut fără să impună prezența la medic, fără să impună tratament. După Pfizer au fost înregistrate 13 reacții adverse”, a comunicat Carmen Scântei.

În acest context, epidemiologul a subliniat faptul că niciun buzoian nu ar avea motive să refuze de teamă unul din serurile care te poate proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

”Nu cred că cineva ar avea, la ora asta, la nivelul județului Buzău, motivația să refuze, de teamă, unul din aceste vaccinuri. Nu există risc pentru populația adultă care să poată să fie redus cu toate măsurile pe care noi le aplicăm în prezent, respectiv purtarea măștii, distanțarea fizică, dezinfecția mâinii, comparativ cu beneficiul pe care îl aduce vaccinul”, a punctat Carmen Scântei.

Epidemiologul de la DSP a vorbit și despre cazurile de infectare post vaccinare. Cei mai mulți au dezvoltat boala după prima doză, și doar trei după ce aveau făcut și rapelul.

”Avem trei situații, iar aceste persoane nu au fost risponderi. Deci la orice tip de vaccin, la orice vârstă, există posibilitatea ca unii dintre noi să nu facă răspuns imun. Pentru că la data respectivă organismul are o rezistență precară din cauza mai multor factori cum ar fi stresul , efortul fizic, infecții, boli cronice preexistențe , care pot duce la scăderea imunității generale și la scăderea răspunsului imun sau absența lui. Pentru noi aceste situații nu sunt îngrijorătoare și nu am avut nicio formă boală gravă la cei care s-au infectat după vaccinare, iar în acest context cred că singura soluție va rămâne vaccinarea”, a spus Scântei.

Până în prezent, în Buzău numărul persoanelor vaccinare antiCOVID -19 a ajuns la peste 70.000 , în timp ce numărul infectărilor înregistrate de la debutul pandemiei a ajuns la aproape 12.000 de persoane dintre care peste 10.500 s-au vindecat.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Daca s-ar lua, din studii, eficacitatea fiecarui vaccin folosit in judet, contra fiecarei tulpini in circulatie in tara, si, ajustand pentru numarul de doze folosite din fiecare vaccin, s-ar calcula o medie a eficacitatii “asteptate” a lor… comparativ cu rata de infectare de dupa vaccinare (0,2% ?) s-ar putea calcula o idee, statistic, despre procentul din populatia vaccinata care nu a intrat in contact cu virusul sau nu a manifestat simptome/nu a raportat simptomele. 🙂

    Pe de alta parte, pentru a creste increderea in procesul de vaccinare, personalul implicat ar trebui sa poarte, corect, masti minim FFP2, fara valva, cu viziere, facand dezinfectarea serioasa a mainilor/schimbarea, corecta, a EIP, dupa fiecare persoana vaccinata si aplicand… orice solutii se gasesc, mai bune, pentru dezinfectarea spatiilor de vaccinare (tinand cont ca filtrarea aerului cu presiune negativa si dezinfectarea UVC… ar fi o gluma, la fondurile judetului).
    Apoi… multe persoane se tem tocmai datorita faptului ca pare (per total… nici nu conteaza daca este asa sau nu, caci, la nivel colectiv, in formarea opiniei, perceptia conteaza mai mult) a nu se recunoaste anumite efecte adverse sau secundare – exista intrebarea “In caz ca, Doamne, Fereste, mi se intampla mie, “ceea ce am auzit ca au patit altii”, cum pot astepta ajutor de la personalul calificat, daca acesta pare sa nege sau sa minimizeze aceste cazuri?”. Poate ca realizarea si asumarea registrelor (altele?) cu… 25000 de efecte secundare, fata de 25… oricat de simple si banale ar fi aceste efecte secundare… ar ajuta cu asta, cu a disparea aceasta neincredere, mai ales pe masura ce procentul populatie vaccinate creste si… oamenii… vorbesc intre ei. 🙂
    Ar putea fi facute niste clipuri simple (chiar si numai audio) care sa explice, repetitiv, ca vaccinarea, inclusiv a copiilor, produce si a produs, dintotdeauna… unora/cateodata, anumite efecte de moment – iar aceste clipuri sa fie rulate pe monitoare simple, in spatiile de asteptare… “ante-vaccinare” ale centrelor, cu un fond muzical… care sa atenueze din “brutalitatea” simplismului mesajului transmis (se gasesc informatii despre psihologia muzicii si, sigur, pesonalul postului radio le stie/poate ajuta).
    Insa, cu recunostinta, multumim echipei redactionale, doamnei doctor Scantei si echipei DSP pentru toata munca facuta: chiar si cand lucrurile nu sunt prea bune, sunt oameni care aleg sa faca ceea ce este bine. 🙂