Actualitate

ANUNȚ EXTREM DE IMPORTANT PENTRU TINERII DIN BUZĂU CARE SE GÂNDESC LA FACULTATE. Și agenții economici trebuie să știe asta

Din toamnă, tinerii buzoieni care vor să urmeze cursurile unei facultăți o pot face la ei acasă, uitând de grija navetei și a chiriei. Universitatea Dunărea de Jos din Galați, filiala Buzău, care își va deschide porțile în anul universitar următor, va avea la Buzău 3 specializări: Drept, Educație Fizică și Sport dar și Agricultură. Iar din anii următori, Universitatea Dunărea de Jos își va extinde oferta, în funcție de nevoile angajatorilor.

”Împreună cu partenerii de la EuroAcademica am făcut o orientare a pieţei educaţionale, respectiv cerinţe educaţionale, să ne adaptăm la ce se cere pe piaţă. Primele specializări care vor fi în această filială a Universităţii Dunărea de Jos la Buzău vor fi cele de Drept, Educaţie Fizică şi Sport şi Agricultură. Noi considerăm că am şi început deja, dar sunt necesari încă doi paşi birocratici. Vom începe cu acestea pe o bază materială bine consolidată. Noi ştim deja câţi profesori vor fi în următorii 4 ani. În următoarea perioadă, chiar foarte repede vom face un chestionar extins către mediul economico-social, adică tot ce înseamnă municipiul şi judeţul Buzău ca să vedem cam care ar fi strategia pe termen mediu si lung privind următoarele specializări”, a declarat la Focus Tv rectorul Universității, Puiu Georgescu.

Este pentru prima dată când tinerii din Buzău vor putea urma cursurile unei facultăți de stat la ei acasă, ceea ce înseamnă o serie de avantaje pentru ei. Extinderea Universității la Buzău vine însă și în sprijinul angajatorilor din municipiu și din județ. Reprezentanții universității vor să încheie parteneriate cu angajatorii din Buzău astfel încât specialiști de care firmele de pe platforma industrială au mare nevoie să fie școliți de profesorii universitari, dar, în același timp, vara, să facă practică în firmele respective, iar la finalul studiilor tinerii să fie pregătiți să profeseze și să fie angajați cu acte în regulă în societățile unde s-au format.

” Mediul economico-social ne indică nevoile. Dacă am 5 ingineri mecanici, nu pot face o specializare de Inginerie Mecanică şi atunci, îi duc la Universitate, merg pe o specializare care să convină industriei, iar industria îi preia vara, îi angajează trei luni pe stagii plătite şi informează în spiritul nevoilor pe care îl are, în aşa fel încât după terminarea celor 4 ani de facultate, este pregătit într-o proporţie foarte mare pentru locul de muncă pe care îl asigură compania la care se duce. Compania investeşte în el!” a mai declarat rectorul Universității Dunărea de Jos, Puiu Georgescu.

Mai mult, în următorii ani, în funcție de nevoile de pe piața forței de muncă, ar putea fi deschise noi facultăți la Buzău.

”Trebuie să ţin cont de balanţa dintre ce pot să obţin şi ce pot să ofer. Dacă am 5 ingineri mecanici, nu pot face o specializare de inginerie mecanică pentru că specializarea ar costa mult mai mult decât ne-am permite faţă de bugetul pe care l-am obţine. Nu ne putem permite să începem o specializare inginerească cu mai puţin de 20 de studenţi. Nu avem cum. Cheltuielile sunt foarte mari. Dar dacă într-un an, doi, trei, descoperim că cei 5 s-au adunat cu încă 5 şi avem o formă, atunci putem foarte bine să o dezvoltăm aici sau putem combina 5-6 cereri de la mai multe întreprinderi şi să facem o specializare inginerească aici. Asta o vom face când cererea va fi suficient de coaptă şi va corespunde cu posibilităţile pe care le avem noi.”

Și nu doar atât. Extinderea Universității Dunărea de Jos la Buzău nu aduce beneficii doar pentru viitorii studenți și pentru angajatori. Întreg județul Buzău va avea de câștigat, spune deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, inițiatorul proiectului deschiderii universității la Buzău.

Proiectul extensiei Universității Dunărea de Jos la Buzău prevede, pe lângă deschiderea, pentru început, a 3 facultăți, și înființarea unui centru de formare profesională continuă.