Actualitate

EPIDEMIOLOG: VACCINAREA NU ESTE O SOLUȚIE DE MOMENT, ESTE DE VIITOR! Se intensifică imunizarea. Ultimele date de la Buzău

Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 crește de la o zi la alta. La Buzău doar ieri au fost administrate peste 1300 de doze, dintre care 300 au reprezentat rapelul, atât cu Pfizer cât și Astra Zeneca. În total, 65.484 de buzoieni sunt deja imunizați cu unul dintre cele trei seruri, disponibile în România.

”Avem la Buzău, 3.790 de persoane imunizate cu serul de la Moderna, 54.285 cu Pfizer și 7409 cu Astra Zeneca. În total, 65.484 de persoane. De la debutul vaccinării, județul a primit 68.910 de doze de vaccin antiCovid”, se arată în informările trimise de Prefectura Buzău.

De altfel, epidemiologul Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău a explicat, la Focus News, că vaccinarea este soluția de viitor în lupta cu noul coronavirus.

” Lumea trebuie să înțeleagă că există această variantă care este cea mai bună, cea mai comodă, care nu ne pune, în totalitate, în absența riscului de a face boală sau de a transmite virusul pentru că există ideea că sunt și persoane la care reacția imună nu este cea pe care ne-am dori-o, ci este cu o răspuns imun insuficient, dar aceste cazuri sunt în număr foarte mic. Au existat și vor exista dintotdeauna , indiferent de tipul de vaccin administrat. Nu aș vrea să mă contrazică cineva spunându-mi că și vaccinarea este o soluție de moment. Nu este o soluție de moment, este de viitor și sperăm cu toții, ca numărul persoanelor vaccinate să fie din ce în ce mai mare”, a spus Carmen Scântei.

De altfel, Direcția de Sănătate Publică a anunțat, în repetate rânduri, că vrea să intensifice imunizarea în județ astfel încât, la 1 iunie, când se anunță primul pas spre o revenirea la normalitate printr-o relaxare a restricțiilor, Buzăul să aibă cel puțin 150.000 de persoane imunizate.

”Suntem pe un trend ascendent și lucrul care ne sperie pe toți este că majoritatea prezentărilor la unitățile sanitare sunt formele foarte grave care impun obligatoriu spitalizare și administrare de oxigen , fapt care a devenit foarte dificil de asigurat în ultima perioadă. Motiv pentru care ne rămân variantele care sunt la îndemâna tuturor, și în afara regulilor deja știute, respectiv păstrarea distanței fizice, dezinfecția mâinilor și portul măștii în orice spațiu public, ar mai fi vaccinarea pe care să sperăm că putem să o intensificăm. Avem deja peste 65.000 de persoane, dar noi încercăm să ajungem pe toate căile la cei care doresc imunizarea. Avem centre de imunizare, și în curând, din luna mai, caravanele mobile. În plus, va începe vaccinarea și prin medicii de familie”, a punctat Carmen Scântei.

În județul Buzău au fost amenajate 16 fluxuri de vaccinare atât în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, cât și în mediul rural , respectiv în comunele Vernești, Smeeni, Vintilă vodă, Pârscov, Berca, Vadu Pașii dar și în orașul Nehoiu.

Potrivit site-ului vaccinări-live.ro, în prezent sunt înscriși pe listele de așteptare peste 2700 de persoane, iar județul mai are locuri disponibile în două centre unde se vaccinează cu Astra Zeneca respectiv în municipiul Buzău și la Vintilă Vodă unde imunizarea se face cu serul de la Pfizer. În total, 660 de locuri libere. Cea mi lungă listă de așteptare  este la centrul amenajat la Liceul Henri Coandă unde vaccin.live.ro arată că o persoană poate aștepta și până la 124 de zile până îi vine rândul la imunizare.