Actualitate SĂNĂTATE

CE ARATĂ DATELE DUPĂ PRIMELE ZILE DE RAPEL CU ASTRAZENECA ȘI CÂȚI BUZOIENI NU AU MAI VENIT LA VACCIN

Buzoienii vin să-și facă rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca, vaccinul în jurul căruia s-au creat o mulțime de controverse și în care mulți dintre români și-au pierdut încrederea după știrile conform cărora unii dintre cei imunizați cu el au dezvoltat  tromboze, cazurile fiind însă extrem, extrem, de rare și neîntâlnite până acum în România.

De pilă, dintre cei 167 de buzoieni programați, marți, la rapel, la Centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, s-au prezentat pentru a primi a doua doză de vaccin 154 de persoane, doi dintre cei absenți justificându-și lipsa, ulterior, prin faptul că sunt răciți, și, în consecință, nu se pot vaccina.

Potrivit coordonatorului centrului de pe Bălcescu, dr.Valentina Micu,  cei care s-au prezentat la rapel au venit încrezători, spunând că nu au avut  nici o problemă majoră după prima doză.

” Aproape toți vin la rapel. Am discutat cu fiecare în parte pentru a afla dacă au avut reacții adverse, cum s-au simțit după prima doză. 80 la sută din ei îmi spun că nu au fost probleme, alții spun că au avut reacții minore,  frison, stare de oboseală, durere la locul inoculării, dar foarte puțin a durat, maxim 48 de ore.  Am observat că cei trecuți de 60 de ani nu prea au făcut reacții, cei mai tineri au prezentat reacții normale în cazul unui vaccin. Iar în ultima vreme au început să mai vină și pentru prima doză”, a declarat dr.Micu.

Pe de altă parte, coordonatorul centrului de pe bulevardul Bălcescu spune că decizia autorităților centrale de a permite vaccinarea la liber cu AstraZeneca este una foarte bună:

O măsură foarte bună,  decizia domnului dr. Gheorghiță e una foarte bună, pentru că oamenii vin, întreabă, acceptă, își asumă și se vaccinează pe loc.”

La Buzău, s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca  peste 7400 de persoane.  Printre cei imunizați în centrul de pe Bălcescu se află inclusiv persoane din București, din Vrancea ori Galați.