Actualitate

Epidemiologul șef al DSP Buzău, după confirmarea a 5 cazuri de COVID, după 2 săptămâni de respiro: ”Boala nu a dispărut, e o perioadă de acalmie, se poartă frumos ca să ne dea timp să ne revenim”

Autoritățile din Buzău sunt cu sufletul la gură și așteaptă rezultatul probelor trimise la București în cazul celor cinci buzoieni care au fost diagnosticați cu coronavirus, primii după mai bine de 2 săptămâni.  Testele trimise la laboratorul de referință din Capitală sunt extrem de importante și vor indica ce fel de tulpină circulă în prezent în Buzău.

Cinci buzoieni au fost diagnosticați, marți, cu infecție cu coronavirus.  Doi dintre ei fuseseră internați în Spitalul Municipal din Rm.Sărat pentru cu totul alte probleme medicale. Medicii au decis pentru o mai mare siguranță să le facă test.  Rezultatul a fost pozitiv astfel că au fost mutați în secția de boli infecțioase a spitalului râmnicean. Celălalt pacient diagnosticat cu COVID este din Buzău si nu a cooperat cu autoritățile medicale, spune medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău

Persoanele respective au fost internate pentru alte afecțiuni  și s-a decis într-un mod mai puțin susținut de metodologie să fie testați și PCR. Nu prezentau simptome respiratorii. Doi dintre ei erau la Rm.Sărat, cel de-al treilea la Buzău, acesta a fost contactat, dar nu a stat de vorbă cu noi, nu a cooperat, a spus doar că va respecta izolarea la domiciliu și va urma tratamentul dat prin telefon de medicul de familie.”

Alte două persoane, soț și soție, au fost diagnosticate cu COVID la Buzău, la câteva zeci de ore de la venirea din Anglia, acolo unde locuiesc și muncesc. Pentru a putea călători cu avionul și a intra in țară, cei doi si-au făcut în Anglia test care a ieșit negativ. Apoi, pentru a se putea întoarce în Anglia, după cele 72 de ore de stat în România, cei doi soți au fost nevoiți să-și facă alt test. Deși făcut la câteva zeci de ore distanță de primul test, acesta s-a pozitivat. Femeia este însărcinată, însă medicii spun că starea ambilor soți este bună, ei fiind izolați la domiciliu.

Cei doi au fost negative la o testare făcută în Anglia, necesară transportului cu avionul către țară, nu au fost supuși carantinării. Își doreau să rămână în țară 72 de ore, pentru a-și rezolva unele probleme personale. La finalul acestor 72 de ore, și-au făcut test pentru a putea pleca în Anglia, acolo unde trăiesc și muncesc. Testul a fost pozitiv, ei erau asimptomatici. Au rămas în izolare la domiciliu, iar starea lor este bună. Doamna este însărcinată însă la acest moment nu ridică nici unul dintre ei probleme. Ei au declarat că nu au avut contacți, au un imobil în care stau singuri, în aceeași curte, dar în alt imobil fiind socrul domnului. Infectarea s-a făcut în Anglia, nu în România”.

Pentru a stabili cu ce fel de tulpină s-au infectat cei doi buzoieni, dar si ceilalți trei diagnosticați recent cu COVID-19 ,  autoritățile de sănătate publică au trimis probe la București. Epidemiologii buzoieni speră să nu fie vorba de varianta Delta, cea indiană, extrem de contagioasă.  Pe de altă parte, specialiștii din DSP transmit că e important ca oamenii să se vaccineze, pentru că numai așa valul patru al pandemiei ar putea fi unul de o intensitate mai mica, pe care sistemul sanitar să-l poată suporta.

”  4 dintre cei 5 nu sunt vaccinați. De altfel, acesta este lucrul pentru care luptăm. Vaccinarea are rolul ei pe care trebuie să-l recunoască toată lumea. Boala nu a dispărut, suntem într-o perioadă de acalmie,  poate că se poartă frumos ca să ne dea timp să ne revenim psihic,  fizic si logistic, oamenii trebuie să se vaccineze  ca să avem cu cine ne lupta în continuare”, a mai declarat dr.Scîntei.