Actualitate

Eșecul testării elevilor. Buzăul mai are doar câteva teste pe bază de salivă. Cum să împarți praful de pe tobă

Nici nu a început bine testarea elevilor, că procesul se amână. Testele livrate în școli au ajuns doar pentru o săptămână, iar ce a rămas pentru săptămâna viitoare e insuficient pentru a acoperit tot efectivul de elevi și profesori care trebuie să se testeze.

Situația e valabilă la nivelul întregii țări, și implicit și în regiune și e generată de furnizorul de teste, care nu a respectat contractul și nu a făcut aprovizionarea așa cum era prevăzut în înțelegerea cu autoritățile centrale.

La acest moment, Buzăul mai are doar câteva teste pe bază de salivă, care nu acoperă nici pe departe necesarul zilei de luni, când fiecare elev ar trebui să prezinte la școală rezultatul care să ateste dacă are sau nu COVID-19. Practic, majoritatea elevilor din Buzău vor rămâne fără teste.  

„Mai avem câteva, dar sunt în număr insuficient, iar colegii mei din școli le vor da spre administrare în limita a câte ajung. Cred că e de preferat să fie teste acolo unde  au fost confirmări la primele 2 teste. Nimeni din țară nu are teste, n-au sosit.” a declarat inspectorul general ISJ Buzău, Ionel Meiroșu

În cel mai optimist caz, testele ar ajunge în cursul săptămânii viitoare pentru ca elevii să fie testați joi. Nimeni nu are însă o certitudine că se va întâmpla acest lucru și nu este exclus ca nici un elev și nici un profesor să nu fie testat săptămâna viitoare cu teste de salivă primite de la școală.

„Lunea viitoare, pe 13 e clar că nu vom avea, cel mai probabil nici joi. Este posibil dacă ar putea veni prin nu știu ce conjunctură pe 13 sau pe 14, chiar și pe 15, mă rog, e cam târziu pentru că nu putem să le dăm pentru dimineața de 16, dar din punctul nostru de vedere facem tot ce se poate să  ajungă în școli. Important este să vină.”, a mai declarat Meiroșu.

Potrivit dispozițiilor în vigoare, elevii trebuie să se testeze lunea și joia. La testarea de joi, 6 elevi au avut un rezultat pozitiv, iar dintre acestea 2 au confirmate de Direcția de Sănătate Publică prin test PCR. Un alt rezultat s-a dovedit a fi fals pozitiv, nefiind confirmat în laborator prin testul PCR, iar în cazul celorlalte încă este așteptat rezultatul. Cele două cazuri confirmate până la această oră s-au înregistrat în două școli generale din municipiul Buzău.