Actualitate

Ce spune cercetătorul Costel Vînătoru despre o posibilă criză alimentară

Explozia prețurilor la utilități, disfuncțiile din lanțul de aprovizionare, efectele pandemiei de coronavirus nemaitrăite până acum, care a pus pe chituci atâtea mii și mii de afaceri, scăderea puterii de cumpărare, toate acestea îi determină pe unii specialiști să  vorbească despre o criză alimentară cu care și România s-ar putea confrunta la un moment dat.

Scenariile sunt dintre cele mai sumbre mai ales că această criză alimentară este resimțită deja de state de pe glob. Însă, România ar putea evita o asemenea nenorocire, dacă va avea o strategie bine pusă la punct, pentru că țara noastră dispune de resursele necesare, inclusiv pământ fertil, care să prevină foametea.

O spune cercetătorul Costel Vînătoru, director al Băncii de Gene, care are încredere că România poate evita o eventuală criză alimentară. Condiția este ca țara noastră să-și poată pune la punct strategii coerente în ceea ce privește producția, depozitarea, procesarea și valorificarea rodului pământului.

Pe principiul Dumnezeu își dă, dar nu ți bagă și-n sac.

„Specialiștii au anunțat criza alimentară la nivel planetar, avem peste 1,5 miliarde de oameni care sunt în foamete, dar noi nu ar trebui să ne facem probleme mari, dacă  am avea o strategie bine pusă la punct să prevenim acest lucru. Avem resurse, avem potențial, avem pământ fertil, avem suprafețe agricole suficiente să ne putem produce hrana, însă din păcate, nu avem o strategie coerentă în ce privește producția, depozitarea, procesarea, valorificarea. (..) Totul depinde de politicile agricole, depinde de cum se așază la masă guvernanții și abordează acest subiect pentru a nu ajunge la acest scenariu negru, periculos pentru noi, pentru că o criză alimentară este ceva ce nu-și dorește nimeni, foamete.  Avem resursele necesare, deci putem să prevenim acest lucru, nu suntem în pericol, dacă se iau măsurile corecte și vorbim de strategii coerente și viabile, pe care să nu le schimbe o formațiune politică sau  alta. Practic, toate formațiunile politice ar trebui să-și dea mâna să elaboreze această strategie și să o implementeze. Aici e cheia la noi: dacă reușim să facem o strategie coerentă, nu vom avea probleme zona aceasta”, a declarat la Focus Tv, cercetătorul Costel Vînătoru.