Actualitate

Este jale! Buzoienii branșați la Ram Termo Verde au primit facturi cu 38% mai mari. Ce anunță directorul societății pentru ianuarie

Povara facturilor crescute o simt și buzoienii care încă primesc căldură în sistem centralizat. După o primă lună de iarnă în care au fost nevoiți să scoată din buzunare și cu peste 200 de lei mai mult pentru încălzirea locuințelor (cifrele exacte aici), decembrie le-a adus facturi și mai mari față de noiembrie 2021. Mai exact, creșterea este de 38 % față de luna anterioară. Cele mai mari facturi le-au primit proprietarii apartamentelor cu patru camere, unde suma medie de plată pentru luna decembrie a ajuns la aproape 900 de lei.

Deși nu a fost extrem de geroasă, luna decembrie a adus buzoienilor facturi cu mult mărite și de la RAM Termo Verde. Societatea a finalizat calculele, iar în aceste zile consumatorii au primit facturile. Și surpriza a fost destul de mare. Creșterea față de noiembrie 2021 este de 38%, adică pentru o singură lună buzoienii au de plătit și cu aproape 250 de lei în plus.

Și dacă ar fi să facem o comparație cu noiembrie 2020, atunci când și gigacaloria era de doar 300 de lei, creșterea este de aproape 500 de lei. Mai exact, factura la un apartament cu patru camere a fost în noiembrie 2020 circa 400 de lei, iar în noiembrie 2021 de 642 de lei, în schimb, în decembrie 2021 aceasta a urcat la 886 de lei, adică mai mult decât dublu față de anul trecut.

Facturi ridicate au și restul consumatorilor. De exemplu, cei care locuiesc la garsoniere au de plătit, în medie, 346 de lei, față de 250 cât au plătit în noiembrie 2021. Cei care au locuințe de 52 de metri pătrați au facturi, în medie, de aproximativ 560 de lei, adică cu 150 de lei mai mari decât luna anterioară, iar cei cu apartamente cu trei camere au primit facturi cu 200 de lei mai mari, respectiv de la 501 lei în noiembrie 2021 la 692 în decembrie 2021.

”Pe luna decembrie, la un apartament de 32 mp suprafață utilă, creșterea consumului de energie termică este de 38%. Adică dacă în luna noiembrie un apartament cu o cameră a consumat 0,56 gigacalorii, în luna decembrie a consumat 0,77 gigacalorii. La 2 camere creșterea este de la 0,9 la 1,25 gigacalorii. Deci creșterea este de 38% medie. Asta s-a datorat faptului că în ultima decadă a lunii decembrie au fost nopțile foarte friguroase și automat consumul de gaze a fost mai mare decât de obicei. Dar, în principiu, am reușit să facem o economie față de ce estimam noi la furnizorul de gaz. Mai exact, pe luna decembrie 2021, am estimat că vom consuma 8300GW, când în realitate am consumat 7600 GW”, a spus Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.

La fel de mari vor fi și facturile pentru luna ianuarie. Cel puțin așa estimează directorul RAM Termo Verde care a precizat că sumele pe care le vor avea de plată consumatorii branșați vor fi cu circa 10% mai mari decât ce s-a facturat până acum.

Geani Matei, director RAM Termo Verde

Chiar și așa, deocamdată, la Buzău, oamenii au reușit să-și achite facturile, însă sunt și situații în care societatea de distribuție a energiei termice a fost nevoită să execute silit consumatorii rău platnici. În această situație sunt circa 200-300 de clienți. În schimb, alții au înțeles că ce au consumat trebuie să plătească și au cerut eșalonarea sumelor restante.  

La Buzău, gigacaloria costă 448 de lei, adică cu aproape 150 de lei mai mare decât anul trecut.