Modelele pe care alegem să le urmăm sunt esențiale pentru că influențează gândirea, comportamentul și modul în care privim lumea din jurul nostru. Alegerea modelelor înseamnă, implicit, evoluție sau involuție. Lipsa unor modele pozitive are repercusiuni directe în comportamente, unele chiar de masă, ale tinerilor din generațiile actuale. Și mai toxice sunt falsele modele sau modelele negative care le obturează viziunea spre viitor.
Într-o discuție cu reporterii sansanews.ro despre eliminarea unor autori români din programa pentru bacalaureat , despre care puteți citi AICI, scriitorul Dumitru Ion Dincă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, avertizează asupra unei drame care se produce sub ochii noștri.

„Nu este lipsa de interes a elevilor, este faptul că le alimentăm această lipsă de interes. Nu mai ține de Ministerul Culturii, ci de cel al Învățământului. Acolo, exista pe vremuri un grup care coordona aceste programe… Generația mea a avut șansa să găsească acele broșuri în care găseai tot. Acum te uiți pe internet și atât. În aceste condiții, ei ce Dumnezeu să facă? Să citească pe Lovinescu, pe Maiorescu, pe Preda sau pe Marin Sorescu. Iauy acolo, sintetic, câteva fraze și cu asta, basta! …Mi se pare că handicapul este enorm, nu doar pentru generațiile de acum, ci se va vedea și în viitoarele generații! Nu se poate ca cineva care se strâmbă pe scenă, când este întrebat unde s-a născut Eminescu, la examenul de bacalaureat, să spună că s-a născut în Ucraina! Aici s-a ajuns, la o scenă dezagreabilă.” a comentat scriitorul Dumitru Ion Dincă.
Apreciatul om de cultură buzoian mai crede că există modele, dar că nu sunt promovate pentru a fi urmate de elevi. Sunt și astăzi nume importante care ar putea fi exemple extraordinare de succes.
„Există colegii, la noi, în Buzău, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, care au generat modele. Adică îi avem pe Bogdan Enescu, pe Oana Camelia Șerban, pe Alice Popescu, care sunt personalități, la ora actuală. Nu numai că sunt cadre universitare, dar sunt generatoare de plusvaloare și alimentează generații de tineri cu idei care nu sunt la îndemâna oricui. Un exemplu: Oana Camelia Șerban a scos o carte la o prestigioasă editură din Germania pe temele de estetică „Principii de estetică corelate cu evoluția tehnico-științifică.” Mai avem Elena Liliana Popescu, cadru universitar, cu studii începând din Japonia, în Orientul Mijlociu….Nu s-ar pune problema că n-am avea. Este un dezinteres și ne mulțumim cu această situație. Periculos acest lucru mi se pare. A te complace și a zice „Merge și așa!”
Adaugă comentarii