Alertă pe strada Depoului. Un miros puternic, deranjant, i-a făcut pe localnicii din zonă să ceară ajutorul autorităților de mediu. Ajunși la fața locului, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că este vorba despre o evacuare neautorizată de ape reziduale, iar vinovatul a fost sancționat cu 60.000 de lei.
Buzoienii care locuiesc din zona Depoului, din municipiul Buzău, nu mai puteau respira aer curat, iar ieri au alertat comisarii de mediu. În toată zona se simțea un miros persistent, iar în urma verificărilor, echipele Gărzii de Mediu au descoperit că pe o suprafață de câteva sute de metri erau deversări de ape uzate, sursa mirosului puternic.
”În data de 19.08.2021, de către comisarii de mediu din cadrul Garzii Nationale de Mediu -Comisariatul Județean Buzau, cu privire la existența unui miros persistent, creând un real disconfort în zona de locuit, zona aferentă străzii Depoului. Echipa de comisari a constatat, că în spatele fabricii de zahăr, în zona fostelor batale, există pe un teren, cât și pe calea de acces (drum asfaltat), deversări de ape uzate care degajă un miros pestinenţial”, informează Garda de Mediu.
Apele uzate s-au întins pe suprafață de 300 de metri, atât în curtea unității, cât și în apropierea fabricii. Potrivit comisarilor de mediu, totul ar fi provenit de la țeavă spartă, despre care reprezentanții unității economice nu ar fi știut.
”La verificarea agentului economic, s-a constatat că și în curtea unității, în zona gardului despărțitor de terenurile exterioare unității, există aceleași deversări de ape reziduale. Zona de teren afectată este de cca. 300 mp. Deversările de apă uzată provin dintr-o instalație tehnologică a unității, ca urmare a unei defecțiuni constatate”, spun comisarii de mediu.
În final, zona a fost curățată, iar agentul economic sancționat.
”Agentul economic a fost sancţionat contravențional cu amendă în valoare de 60.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul mediului prevăzute de OUG 195/2005. Au fost impuse măsuri de remediere a defecțiunii instalației, de interzicere a deversărilor de ape reziduale în locuri nepermise, de vidanjare a apelor reziduale evacuate, cât și de aducere a terenurilor afectate la starea inițială, inclusiv de informare a Garzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Buzău privind realizarea măsurilor impuse”, informează Comisariatul Gărzii de Mediu Buzău.
Pe de altă parte, localnicii au reclamat la Garda de Mediu și zgomotul puternic din zonă, care ar proveni de la același agent economic motiv pentru care acum, reprezentanții fabricii sunt obligați să facă , în prezența comisarilor de mediu, împreună cu o firmă autorizată măsurători de zgomot astfel încât să se dovedească faptul că sunt respectați toți indicatorii prevăzuți în autorizația de mediu după care funcționează.
La Buzău, funcționează unitatea de producție a zahărului brut obținut din trestie de zahăr . Potrivit datelor prezente pe site-ul companiei, aici s-a investit în retehnologizarea și modernizarea producției, ultima achiziție a companiei fiind un sistem automat de ambalare pungi. Astfel, s-a obținut o calitate ireproșabilă a ambalajelor, realizându-se performanța ca doar 2 operatori să poată ambala 60 de tone în 12 ore, crescând productivitatea cu 24 de tone/schimb.
Fabrica a fost proiectată atât pentru producția de zahăr din sfeclă de zahăr cât și pentru cea a zahărului brut din trestie de zahăr. Din 1998 a fost modificată din punct de vedere tehnologic pentru a procesa doar zahăr brut. Capacitatea de procesare a fabricii este de 1.000 de tone zahăr brut pe zi.
Până la momentul postării acestei știri nu am putut contacta reprezentanții companiei. Revenim cu un punct de vedere.
Adaugă comentarii