Actualitate

Evaluarea Națională, la final. Urmează o nouă etapă importantă pentru viitorii liceeni

Emoțiile au luat sfârșit pentru viitorii liceeni. Ministerul Educației a publicat astăzi rezultatele finale ale Evaluării Naționale, după rezolvarea contestațiilor. Cei care au cerut ca lucrările să le fie recorectate au avut, în general, de câștigat. Există însă și situații în care elevii au fost depunctați în urma recorectării.

Un elev din Buzău, de pildă, care inițial primise 9.40 la Limba română, are acum 10 după recorectare, iar un altul de la 8.40 a ajuns la 9.50. Alții, în schimb, au scăzut în punctaj, cum ar fi de pildă cazul unui elev care de la 9.30 notă inițială Limba română, a ajuns la 8.70 după contestații. Procentul de promovare a crescut ușor de la 82,98% la 83,01 %.

Rezultatele publicate astăzi de Ministerul Educației sunt finale. Odată aflate mediile, urmează o altă etapă importantă pentru absolvenții de gimnaziu: înscrierea la liceu.

“Mâine va fi afișată ierarhia la nivel de județ pentru ca fiecare candidat să știe pe ce loc se situează și să își facă o părere privind situația sa, poziția pe care se află. Apoi, în perioada 4-11 iulie părinții vor fi chemați la școli și vor completa fișele privind opțiunile de înscriere la liceu. Este bine de știut că pentru liceele teoretice, o clasă înseamnă 26 de elevi iar pentru cele vocaționale și tehnologice clasele sunt compuse din câte 24 de elevi”, a declarat, la Focus Tv, Elena Iordache, inspector școlar IȘJ Buzău.

Este o etapă în care părinții trebuie să fie extrem de atenți și să completeze cât mai multe opțiuni astfel încât copiii să își asigure un loc într-un liceu.

“Recomandarea este ca indiferent de media pe care o are copilul să fie trecute cât mai multe opțiuni pentru  a nu rămâne pe dinafară. Au fost cazuri când copii cu medii foarte bune s-au rezumat la 2-3 opțiuni și nu au intrat în prima etapă de repartizare.”

Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 14 iulie.