Actualitate

Eveniment major la Buzău. Experții europeni din siturile UNESCO ajung în Geoparcul “Ținutul Buzăului”

Sursa foto tinutulbuzaului.org

La doar câteva luni după ce “Ținutul Buzăului” a fost inclus pe lista geoparcurilor UNESCO, Buzăul va găzdui un eveniment major dedicat siturilor care sunt recunoscute de UNESCO. În toamnă, specialiști internaționali din diverse geoparcuri sunt așteptați la Buzău, unde ar urma să aibă loc un atelier regional în cadrul căruia reprezentanții geoparcurilor vor discuta  pe marginea mai multor teme, dar în special despre rolul centrelor de vizitatori în geoparcurile UNESCO.

“Consiliul Județean Buzău se pregătește să fie gazda primului eveniment internațional major dedicat Geoparcurilor UNESCO În perioada 7-10 noiembrie, Comisia UNESCO de la Veneția, prin Biroul European Regional pentru Știință și Cultură, invită la Buzău specialiști internaționali din siturile desemnate UNESCO: situri din Patrimoniul Mondial, Rezervații ale Biosferei, Geoparcuri Internaționale”, anunță președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Experții europeni din echipele care se ocupă de geoparcurile UNESCO se pot înscrie pentru a fi prezenți la întâlnirea de lucru ce va avea loc la Buzău până la jumătatea lunii septembrie.

“Apel de aplicații: al 4-lea atelier regional pentru Europa privind centrele de vizitatori în site-urile desemnate UNESCO (Termen limită: 16 septembrie 2022). UNESCO invită profesioniștii din centrele de vizitatori/interpretare/informare ale siturilor desemnate de UNESCO (și anume proprietățile patrimoniului mondial, Rezervele Biosferei și Geoparcurile globale) din Europa să aplice pentru participarea la cel de-al 4-lea atelier regional despre Rolul centrelor de vizitatori în Siturile desemnate de UNESCO. Atelierul, programat provizoriu în perioada 7-9 noiembrie 2022 la Buzău (România), se va concentra pe sustenabilitatea turismului și managementul vizitatorilor.”

“Ținutul Buzăului” a fost desemnat geoparc UNESCO în primăvara acestui an, statut care arată că acest teritoriu cuprinde valori naturale și culturale de o importanță globală.  Ținutul Buzăului se întinde pe teritoriul a 18 comune unde se află renumiții Vulcani Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari sau Trovanții de la Ulmet.