Actualitate

Ambarcațiune specială pe lacul Siriu. Ce rol are

PET-urile, unele dintre cele mai des întâlnite deșeuri care au invadat apele râului Buzău, dar care sunt întâlnite la tot pasul și în zona barajului de la Siriu, sunt strânse, de ceva vreme, cu ajutorul unei ambarcațiuni speciale. Este vorba despre o ambarcațiune achiziționată de Apele Române, singurul echipament construit în acest scop din dotarea instituției. Barca a fost atribuită Administrației Bazinale Apele Române Buzău-Ialomița cu un scop clar: să fie curățate apele lacului Siriu.

“În cadrul proiectului ProtectStreams4Sea, pentru realizarea obiectivului principal și anume “Protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră”, ABA Buzău-Ialomița a achiziționat o ambarcațiune pentru colectarea deșurilor de pe suprafața Acumulării Siriu, fiind singurul echipament construit în acest scop din dotarea Apelor Române. Echipamentul naval de colectare a fost produs de o firmă românească după specifiicațiile tehnice propuse de ABA, care corespund condițiilor locale (morfometria albiei lacului, caracteristicile deșeurilor, personal, consum, mobilitate echipament, versatilitate, fiabilitate, cost de achiziție). În special, s-a urmărit să se asigure că echipamentul poate fi transportat pe drumurile publice fără a fi nevoie de autorizații speciale (depășirea sarcinii maxime), că încărcarea și descărcarea deșeurilor colectate să fie ușoară și să fie deservită de un număr mic de personal”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Apelor Române Buzău-Ialomița.

Destinația nu a fost aleasă întâmplător. Un studiu realizat recent de specialiștii Apelor Române a demonstrat că acumularea de la Siriu și apele râului Buzău sunt pline de deșeuri din plastic.

Detalii despre concluziile studiului, AICI.