Actualitate

(EXCLUSIV) Alertă! Vulpea din curtea Colegiului Pedagogic, suspectă de rabie. Apelul medicilor veterinari către populație

S-a dat alarma astăzi în municipiul Buzău după ce o vulpe a fost observată în curtea Colegiul Pedagogic. Animalul sălbatic se plimba nestingherit pe aleile școlii pentru ca mai apoi să fugă printre blocurile din zonă. Imediat ce a fost observat animalul, a fost cerut ajutorul autorităților. Un echipaj de jandarmi dar și o ambulanță SMURD și o echipă a serviciul de ecarisaj s-au prezentat de urgență la școala buzoiană. În cele din  urmă, vulpea a fost prinsă.

“Astăzi, în jurul orei 12.00, am fost sesizați de faptul că în curtea unui liceu din municipiul Buzău se afla o vulpe. La locul indicat s- au deplasat imediat o echipă de jandarmi, o echipă de la ecarisaj și o ambulanță SMURD. În cele din urmă, animalul a fost prins și preluat de personalul de la ecarisaj”, anunță IJJ Buzău.

Odată preluat animalul a fost evaluat, conform procedurii, de un medic veterinar care a făcut o constatare îngrijorătoare. Animalul prezenta semne vizibile de rabie, motiv pentru care specialiștii DSVSA au decis eutanasierea vulpii.

Iulian Mocan, purtător de cuvânt DSV Buzău

“Vulpea a fost capturată și prezenta semne de rabie: mers incoerent, apatică, prezenta și râie. Am fost luate probe ce vor fi analizate la Buzău și dacă vor ieși pozitive la virusul turbării, atunci va fi expediată la București în vederea declarării oficiale a bolii”, spun medicii veterinari.

Până la sosirea rezultatelor, medicii fac un apel la persoanele care au intrat în contact cu vulpea suspectă de rabie.

”Dacă sunt persoane care au intrat în contact cu vulpea (au atins-o ) să se prezinte la medicul de familie sau la centrele de vaccinare antirabice pentru vaccin pentru că vorbim de o boală foarte gravă, turbarea. Este o boală virală foarte periculoasă pentru populație care în final poate produce moartea”,  spus Iulian Moca.

În plus, DSV va face catagrafia tuturor câinilor fără stăpân din zona respectivă pe care îi vor ține sub observație, timp de 30 de zile.

”Se va face informarea și tuturor fondurilor de vânătoare care vor desfășura acțiuni specifice, respectiv vânători, și vor recolta probe de vulpi care vor fi expediate către DSV Buzău”, a mai spus Iulian Moca.

De asemenea, medicii veterinari amintesc că este în curs o campanie gratuită de vaccinare antirabică pentru câinii și pisicile cu proprietar.

De asemenea, o vulpe a fost văzută și în cursul zilei de joi, pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Un buzoian a fotografiat animalul și a postat imaginea pe Facebook.