Alertă Coronavirus Buzău

EXCLUSIV: BUZĂUL, ÎN IMPOSIBILITATEA DE A MAI FACE TESTE PENTRU COVID-19! DSP Buzău a epuizat kiturile

Buzăul nu mai face teste pentru depistarea coronavirusului. De 4 zile, echipele de specialiști care lucrau în laboratorul DSP Buzău pe aparatul Real Time PCR nu mai pot realiza nici un test întrucât trusele pe care le aveau la dispoziție s-au epuizat, a declarat în EXCLUSIVITATE în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

La noi s-au epuizat trusele așa că trimitem teste la Institutul Cantacuzino de aproape 4 zile. Noi am folosit foarte multe teste tocmai în ideea de a depista cât mai multe persoane, mai mult decât am anticipat că o să folosim, gândindu-ne că până la urmă este spre binele comunității, chiar dacă știam de la început că la un moment dat se vor termina trusele și va fi greu să mai găsim pentru că în această perioadă toată lumea asta cere.”, a declarat pentru Focus Tv medicul epidemiolog de la DSP Buzău, Carmen Scîntei.

Autoritățile de sănătate publică spun că au fost efectuate mult mai multe teste decât se estimase inițial iar kiturile disponibile s-au epuizat rapid. Așa că a fost demarată o licitație pentru cumpărarea altora.

Ne-am gândit că nu o să avem niște grupe așa mari de testat, pentru că în metodologie, care s-a modificat de mai multe ori, au fost introduse grupe numeric foarte bine dezvoltate, gen persoanele care fac hemodializă de două ori pe lună, persoanele din Oncologie de două ori pe lună, personalul care lucrează în unitățile de ocrotire, lucruri pe care noi nu aveam cum să le bănuim la început. Licitația s-a încheiat, mai există o perioadă de contestații , după care, vom primi din nou teste.” , a adăugat medicul Carmen Scîntei, în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv.

Până la parcurgerea tuturor pașilor birocratici și achiziționarea testelor, toate probele prelevate de la suspecții de coronavirus din județul Buzău sunt trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală. Ceea ce înseamnă că trebuie să așteptăm din nou, câteva zile, până când aflăm rezultatele în cazul buzoienilor suspecți de infecție cu coronavirus. De exemplu, în ultimele 4 zile, zeci de teste au fost zilnic transmise laboratorului de specialitate din București, rezultate fiind în continuare așteptate.

Aparatul Real Time PCR, amplasat la DSP Buzău, a fost pus în funcțiune pe 11 mai. De atunci și până la finele săptămânii trecute au fost efectuate circa 5 000 de teste, fiind prelevate probe de la 3 347 de persoane.

Județul Buzău numără 198 de cazuri de coronavirus.