Actualitate SĂNĂTATE

Exclusiv! Buzoian, infectat pentru a treia oară cu coronavirus! Care este explicația

Premieră la Buzău, unde un bărbat de 70 de ani, internat în prezent în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean, s-a infectat pentru a treia oară cu noul coronavirus. Șeful secției, medicul Bogdan Micu, spune că din datele pe care le are până în prezent, cazul bătrânului din Buzău, reinfectat pentru a treia oară, ar putea fi unic în țară. Practic, după toate indiciile medicale de până acum, e o premieră națională.

Bărbatul e la a treia infectare în mai puțin de o jumătate de an. Prima oară a avut o formă ușoară de boală, a doua oară, în toamnă, o formă medie, iar acum e într-o stare bună, prezentând o formă ușoară de COVID-19, potrivit medicului Bogdan Micu.

“Este un pacient care este la al treilea episod de COVID-19. Primul a fost în august, al doilea undeva în octombrie și al treilea acum, este internat momentan la noi. Probabil că este cu Omicron, pentru că are o formă ușoară, fără afectare pulmonară. Are o stare generală bună, echilibrat. În octombrie a avut o formă medie, la prima infectare o formă ușoară.”

Singura explicație posibilă pe care o găsesc medicii în cazul pacienților reinfectați este că anticorpii dobândiți prin boală nu sunt eficienți în lupta cu o tulpină nouă.

“La fiecare infectare, la cei care spun  că se reinfectează, se reinfectează de obicei cu o altă tulpină și anticorpii pe care i-au făcut pentru tulpina anterioară nu oferă protecție pentru noua tulpină care circulă momentan, din cauza mutațiilor suferite de virus.”

Bărbatul este vaccinat anti COVID-19, cu două doze, administrate între primul și al doilea episod de boală.

Medicii spun că tulpina Omicron este responsabilă pentru numărul foarte mare de infectări și reinfectări. Cu toate acestea, tulpina Delta, responsabilă pentru cel de-al patrulea val al pandemiei, din toamna trecută, este în continuare în circulație.

Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât variantele anterioare. Așa se explică și numărul foarte mare de cazuri noi raportat zilnic de autorități.